Sve princezine haljine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svaka od nas kao djevojcica sanjala je o bajkovitom životu princeze koja se zaljubljuje u princa na bijelom konju te, baš kao u bajci, živi dugo i sretno u dvorcu s puno djece. Naravno, to su bile samo slatke infantilne maštarije, a realnost se pokazala kudikamo drugacija. Današnje su princeze bogate sponzoruše, a konji su postali mocni džipovi ciji vlasnici, umjesto aristokratske titule, posjeduju debele novcanike. No, stvarnost je tako naporna, poželjniji je djelic bajke koji je prošlog mjeseca prikazan u Londonu, i to u vidu izložbe posvecene ikoni stila - Grace Kelly.

Retrospektivnom izložbom u kojoj je londonski kraljevski muzej (Victoria and Albert Museum) zavirio u sve ormare i skrivene pretince koje cine odjevni predmeti od njezinih glumackih dana do nesretne smrti u Monte Carlu 1982., glumica i monegaška princeza ponovno je ušla u kraljevsko društvo.

Jedan od najvažnijih modnih postava godine možda je i više od izložbe bajkovitog ormara. Ona možda odgovara i na pitanje zašto netko postaje modna ikona i što je to što je cini drugacijom od drugih i zašto taj netko ima taj faktor X kojim ulazi u povijest. Ako je Audrey Hepburn uzor svakoj ženi, seksepilna Marylin Monroe san svakog muškarca, onda je i gracilna Grace Kelly bila i ostala san svake djevojcice i princa.

Stoga joj i izložba u londonskom muzeju odaje veliko priznanje. Izlošci ukljucuju mnoge slavne kreacije, no najzanimljivija je ipak haljina koju je nosila na civilnom vjencanju s princom Ranierom III. od Monaka 1956. godine. Vjencanicu je dizajnirala Oscarom nagradena Helen Rose, a na njoj je šest tjedana radila cijela ceta krojacica - utrošeno je preko 30 metara svile, tafta i preko 100 metara mreže satkane od svile, a kao detalj korištena je 125 godina stara cipka od ruža, uzeta iz muzeja, te tisuce najfinijih bisera koji su bili ušiveni u veo.

Graceina je bajka zapocela kada je imala svega 26 godina. Princu je podarila nasljednike, a ostatku svijeta klasicni bezvremenski stil koji su oduvijek krasile urodene osobine elegancije, gracioznosti i vrhunske sofisticiranosti koja skoro trideset godina nakon njene smrti još uvijek nadahnjuje.

Londonski modni vremeplov prikazuje sve princezine haljine koje je nosila u važnijim trenucima svog života od 50-ih do 70-ih godina prošlog stoljeca, a medu njima dominiraju one njezinih omiljenih dizajnera - Christiana Diora, Balenciage, Givenchyja i Yves Saint Laurenta. Filmska zvijezda koja je živjela kao u bajci i koju su milijuni žena štovali kao ikonu stila ostavila je, bez sumnje, dubok trag na modnoj sceni.

Kad se izložba zatvori, vecina haljina završit ce na humanitarnoj aukciji, s kolekcijom njezinih torbica Hermes, od kojih jedan od najprodavanijih modela (i danas!) nosi njezino ime - kultna Kelly Bag. Obitelj je, s filmskim studijima, odlucila, princezi u cast, darovati novac od aukcije za pomoc bolesnima, gladnima i obespravljenima.


Podijeli: Facebook Twiter