Sve precizniji pregled vremena u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istra je dobila još jednu automatsku meteorološku postaju, koju je na svoju kucu prije mjesec dana postavio jedan meteo-entuzijast iz Peroja.

Osim u Peroju, meteopostaje su vec postavljene u Puli, Vodnjanu i Fažani, a u cijeloj Istri ih ima osamnaest. Sve one internetski su povezane s portalom IstraMet, na kojem se tako mogu naci najaktualniji i najtocniji podaci o temperaturi i vlažnosti zraka, o tlaku, oborinama te brzini i smjeru vjetra.

- Gotovo svaki kutak Istre ima svoju mikroklimu. Postaja u Pazinu uzima se kao reprezentativna za podrucje središnje Istre, ali razlike su ipak velike. Primjerice, u noci sa subote na nedjelju Pazin, koji se nalazi na 260 do 290 metara nadmorske visine, imao je nula stupnjeva Celzija, a Vrh na 396 metara nadmorske visine cak 11 stupnjeva. Druga stvar koja karakterizira klimu je kolicina oborina. Poznati su nam lokalni pljuskovi koji ljeti donose obilne oborine na nekom uskom podrucju, dok samo pet kilometara dalje ne padne niti kap. Upravo ce uz gušcu mrežu postaja lakše biti pokriti takve situacije, kaže Alen Šterpin, jedan od osnivaca IstraMeta.

- Siguran sam da ce naše analize vremena i nadasve prognoze sa sve vecim iskustvom biti sve tocnije, a u veljaci i ožujku u Pazinu cemo organizirati i predavanja iz meteorologije. Prvo predavanje bit ce o izradi meteoroloških prognoza. Sretni smo što su naš rad i trud prepoznati i priznati, i to ne samo u Istri, jer dosta suradujemo i s kolegama iz Slovenije. Ideja o otvaranju regionalne meteorološke stranice rodila se ujesen 2008., a s radom smo zapoceli krajem sijecnja sljedece godine. Sredinom 2009. odlucili smo pokrenuti regionalnu mrežu automatskih meteoroloških postaja, a samo godinu dana kasnije brojimo vec 25 postaja, od kojih nisu sve u Istri, rekao je Šterpin.


Podijeli: Facebook Twiter