Sve po tukljaconski

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osnovci iz Tupljaka, njih 17, proteklog su vikenda u povodu Medunarodnog dana materinjeg jezika u svojoj školi predstavili «Domocu besedu», brošuru tukljaconskog govora, koju su sami priredili. Knjižica na 40-ak stranica, ilustrirana ucenickim radovima, donosi 1.250 autohtonih rijeci, više od 50 narodnih poslovica, 20-ak pjesama na cakavštini te sva za ovaj dio Picanštine specificna prezimena i nadimke.

?aci su recitirali, zapjevali i izveli šaljivi skec - sve po tukljaconski - pretocivši sve u pravu školsku feštu. Na njoj su se cule rijeci poput: cogat (žuditi za necim), faštidij (iritiranje) i toporišce (drška). Ruku su dali i roditelji, pripremivši bogatu trpezu s domacim jelima - od maneštre, jote i makaruna do cukerancica.

Priredbi su se odazvale nekadašnje uciteljice u Tupljaku, medu kojima i najstarije, Ivana Krištofic te Ljubica Lazaric, koje su Tukljacone poducavale 1950-ih godina, te sadašnja ravnateljica škole u Cepicu Mirela Vidak, koja je citala svoje pjesme «po kršonski».

«Domocu besedu» inicirale su Željka Fonovic i Gordana Fable, uciteljice iz škole u Tupljaku, te Alenka Brenkovic, koja je u meduvremenu premještena u picansko odjeljenje. Svaki ucenik bio je zadužen za po tri slova te je ljeti medu svojom rodbinom prikupljao (zaboravljene) rijeci koje tim slovima pocinju.

- Rjecnicka cjelina nazvana je «Da se ne pozobi!», što dovoljno govori o našem motivu tiskanja knjižice, kaže uciteljica Fonovic. Troškove tiskanja 200 primjeraka podmirila je nekolicina mjesnih poduzetnika te Opcina Pican.


Podijeli: Facebook Twiter