Sve o(v)čice na broju

Važno je da su sve ovčice na broju
Važno je da su sve ovčice na broju

Oduvijek ste sanjali o tome da ćete s godinama, poput vaše mame ili bake, početi plesti zimski pulover koji će vam postati omiljeni i koji ćete vaditi iz ormara kada padne snijeg i u kojem ćete se grudati s dječicom, vašom ili tuđom, u susjedstvu. Ali, globalno zatopljenje baš i ne ide na ruku mladalačkoj maštariji, snijega baš i nema na vidiku, pa taj džemper nikako da ispletete, po mogućnosti pored kamina (barem umjetnog) ili uz omiljenu TV seriju.

No, postoji još jedan razlog zašto bi se moglo plesti. Kao prvo, preporučuju se kao lijek protiv depresije koja se nekako, eto nažalost, rimuje s recesijom. Pa ako u siječnju, koji slovi kao najdepresivniji mjesec u godini, zbog recesije i kredita u švicarcima, ne možete ići na skijanje, pletenje je dobar način da odagnate tugu, a da pritom i dekorirate svoj dom.

Tako, umjesto da krenete u odijevanje sebe, zašto ne biste odjenuli vlastiti dom ili, preciznije, namještaj. S malo kreativnosti i puno strpljenja pleteni namještaj može biti atraktivno zimsko ruho interijera koje neće samo oku biti ugodno, već će i grijati, jer postoji vrijeme u godini kada želimo dodatnu udobnost i toplinu. A namještaj od pletenine, krzna ili vune može transformirati čitav prostor u jednu ugodnu oazu opuštanja.

I kako je pletenje postao pravi hit među mlađom populacijom u velikim gradovima, koja za to ima i posebne klubove - plete se u podzemnim željeznicama i ispletenim se ukrašava grad - logičan je bio i trend pletenog "uradi sam" namještaja.

Fotelje, sofe, jastuci, tepisi, satovi, vaze, svijećnjaci, posuđe, svjetiljke, navlake za iPod, torbe za laptop i razne male dekoracije u pletenom izdanju stvaraju onu toplu atmosferu doma. No, suprotno uvjerenju, pleteni namještaj nije samo za tople, rustikalnije ambijente, već je postao pravi hit u minimalističkim interijerima gdje svojom teksturom, izradom koja ovisi o veličini pletaćih igli i boda, dominiraju prostorom i daju onu potrebnu dozu posebnosti. Važno je samo da su sve o(v)čice na broju. (L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter