Sve obrtnicke djelatnosti u krizi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protekla godina bila je teška, no ova ce biti još teža, procjenjuju buzetski obrtnici. Najveci problem, kaže predsjednica Udruženja obrtnika Loredana Krbavcic, i dalje je nelikvidnost. Obrtnici ne mogu naplatiti svoja potraživanja pa su, da bi zaštitili obrt, prisiljeni otpuštati radnike.

Spas vide u donošenju zakona o zaštiti vjerovnika s definiranim rokom placanja racuna, ali i u suzbijanju sive ekonomije kao nelojalne konkurencije. U otežanim uvjetima poslovanja obrtnike, naime, posebno muci rad na crno koji se povecava u svim djelatnostima.

Obrtnicko udruženje trenutno obuhvaca 260-ak registriranih obrta, a svi se, neovisno o djelatnosti kojom se bave, vec godinama susrecu s nelikvidnošcu.

- Sve djelatnosti zahvacene su krizom, možda je nešto lakše tek uslužnim djelatnostima jer iako ih opterecuju nelikvidnost i rad na crno, nemaju problema poput trgovackih i proizvodnih djelatnosti, kojima zalihe i repromaterijal nagrizaju dohodak, kaže Krbavcic.

U program rada za ovu godinu obrtnici su na zadnjoj skupštini uvrstili pokretanje inicijative za poboljšanje uvjeta poslovanja.

- Vrijeme je da obrtnici pokucaju na vrata udruženja jer samo zajednicki možda možemo nešto napraviti. Treba stalno isticati probleme, a ne stavljati ih pod tepih zato što smo svjesni da ih sami ne možemo riješiti, kaže Krbavcic.

Cilj je takoder, istice, izjednaciti obrte s trgovackim društvima jer ukoliko trgovacka društva u ovim recesijskim vremenima zatvore vrata, njihovi se vlasnici mogu prijaviti na Zavod za zapošljavanje i imaju, ako ništa drugo, mirovinsko i zdravstveno, dok obrtnici nemaju takvih prava.

U ovoj godini Udruženje obrtnika raspolagat ce sa 185.500 kuna prihoda, od cega se 164.500 kuna planira prikupiti od clanarina i clanskih doprinosa. Programom rada predvideno je ukljuciti se u sustav obrazovanja za potrebe obrtništva, sudjelovati u organizaciji pomocnih i majstorskih ispita te ispita o strucnoj osposobljenosti. Planira se organiziranje tecaja iz informatike, stranih jezika i zaštite na radu.

Obrtnicima ce se pružati informacije o približavanju Europskoj uniji, poticati ih na prezentaciju proizvoda i usluga na sajmovima te ih informirati o mogucnostima kreditiranja i korištenja poticajnih sredstava resornog ministarstva.


Podijeli: Facebook Twiter