Sve o ženama na rijecki nacin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mala scena Istarskog narodnog kazališta ugostila je u Puli najnoviju predstavu Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke "Tutto sulle donne/Sve o ženama" suvremenog hrvatskog dramskog pisca Mire Gavrana.

Tekst, koji je na talijanski preveo Silvio Ferrari, obuhvaca pet zasebnih prica koje se uz prekide nastavljaju, a te kratke, jezgrovite vrlo sugestivne epizode nasmijale su do suza publiku koja je uživala u izvrsnoj glumi Rosanne Bubola, Elvije Nacinovich i Elene Brumini.

U manjim su ulogama nastupili Bruno Nacinovich i Laura Marchig, ravnateljica Talijanske drame.

Tri glumice tumace ukupno 15 uloga, svaka po pet u pet isto tako složenih i prepletenih životnih prica. Protagonistkinje prve price su dvije sestre posvadane zbog covjeka kojega su obje voljele, a koji je u biti bio niškoristi te ih majka pokušava pomiriti.

Prijateljstvo dviju žena bit ce stavljeno na kušnju kada se pojavi treca, a u trecoj su prici protagonistkinje tri tajnice, od kojih svaka na bilo koji nacin želi napredovati u karijeri. U pretposljednjoj su predstavi vitalne starice iz doma umirovljenika, a u petoj curice iz vrtica.

Glumice su pokazale i pjevacko umijece te su vješto prelazile iz jedne uloge u drugu. I glazba je domišljato izabrana, rijec je o hitovima Mije Martini, Loredane Berte', Patty Pravo i Anne Oxa u uspješnoj simbiozi s fabulom ili u pauzi medu scenama.

U svom redateljskom i dramaturškom videnju Neva Rošic radnju je ambijentirala u Rijeku, a protagonisti su poprimili lokalne osobine, odnosno postali dio rijeckoga folklora.


Podijeli: Facebook Twiter