"Sve nijanse sive" donijele 1. nagradu Mariji Ćurčić

"Sve nijanse sive" - glavna tema ovogodišnje 5. smotre rovinjske fotografije (N. O. R.)
"Sve nijanse sive" - glavna tema ovogodišnje 5. smotre rovinjske fotografije (N. O. R.)

"Sve nijanse sive", bila je glavna tema ovogodišnje 5. smotre rovinjske fotografije a koja je privukla 44 autora sa 166 radova. Žiri u sastavu Lavoslava Benčić, magistrica grafičkog oblikovanja i multimedije i Đani Celija, profesionalni fotograf, odlučio je prva nagrada pripadne Mariji Ćurčić i to za seriju organske forme na kojima se autorica poigrava s volumenom, svjetlom i kontrastom. Uz to, kako je obrazloženo, umjetnica je u potpunosti zanemarila kolorit te se posvetila volumenu na način da nije prekontrastnim tonovima ugušila skulpturu nego je dopustila sivim tonovima da zagrle objekt i ispričaju priču.

Druga nagrada pripala je Ermanu Bančić za seriju "Tango", na kojima se autor poigrava sjenama i kontrasvjetlom izlazeći iz okvira klasične fotografije. Trećenagrađeni autor je Gordan Ukić sa serijom "Tri, četiri, sad". Riječ je o fotografijama na kojima je okom kamere "hvatao" moment igre djece na bazenu. Uz prvonagrađene, pohvaljeni su i Kruno Sudec za seriju "Absence", Dušan Grbac za fotografiju "Divuška", Zoran Rumboldt  za fotografije "Još jednom" i "Konoba", Ettore Perazzeta za fotografiju "Oro delle pietre", Maribel Castro za fotografiju "Šćuza" i Dino Matošević za fotografiju "The way to heaven".

Sve to, ali i daleko više od toga publika će moći pogledati na svečanom otvaranju 5.smotre rovinjske fotografije, koja će se upriličiti u Centru vizualnih umjetnosti Batana, u subotu 7. veljače. Kako doznajemo, na izložbi koja se otvara u 18 sati, moći će se razgledati 70 fotografija, radovi 40 autora, od kojih i sedam kolekcija sedam autora. Također, zainteresirani će iz prve ruke moći saznati iz kojih su razloga upravo ove fotografije ponijele ocjenjivački žiri koji je, dodajmo objektivnosti radi, selekciju i odabir najboljih izvršio pod šiframa. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter