Sve nelegalno izgradeno nakon 21. lipnja 2011. bit ce srušeno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Džabe vam zidati i trošiti cigle. Svi nelegalni objekti koji su izgradeni nakon 21. lipnja 2011. godine bit ce srušeni, oštro je porucio ministar graditeljstva i prostornog uredenja Ivan Vrdoljak koji je u utorak obišao bespravno sagradeno vikendaško naselje Glavicica kod Pirovca te više nelegalnih objekata na podrucju opcine Tisno.

U naselju Glavicica susreo se s vlasnicima vikendica, njih oko 150, koji su zajednicki pokrenuli legalizaciju cijelog naselja izgradenoga 70-ih godina prošlog stoljeca. Ministar je Glavicicu nazvao pozitivnim primjerom najavivši da je u tijeku izrada novog prijedloga zakona o legalizaciji koji bi trebao dodatno olakšati postupak dobivanja dozvola.

- Bilo je onih koji nisu riješili papire zbog sporosti sustava, neuredenosti zemlje, nemogucnosti da dodu do dokumenata, ali bilo je i onih drugih, bezobraznih i nekulturnih koji su unatoc propisima ove zemlje išli bespravno graditi iako su mogli doci do dozvola.

Oni koji su nekada gradili imat ce razlicite uvjete jer cemo objekte kategorizirati, legalizirati, postupak ce se pojednostaviti, za neke pojeftiniti, a za neke, poput onih koji su sagradili kucu 70 metara od mora i to van gradevinskog podrucja, poskupiti.

Objavit cemo za nekoliko dana prijedlog zakona, mjesec dana ce biti otvorena javna rasprava te ocekujem da ce do ljeta biti usvojen i svima olakšati postupak legalizacije, rekao je Vrdoljak, dodavši da je kljucno da se donese okvir za legalizaciju koji ce biti primjenjiv.

- Mi sada imamo zakon po kojem treba legalizrati objekte kojih ima oko 150-200 tisuca i u godini dana ih uspijemo legalizirati 100. Znaci još 700 godina pa smo izvršili cilj. Nije dobro raditi takve zakone. Zato cemo obici sva podrucja i u javnoj raspravi vidjeti primjenjivost zakona da bi dao rezultate, istaknuo je ministar Vrdoljak.


Podijeli: Facebook Twiter