Sve najbolje maestru Milottiju!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najpoznatiji istarski skladatelj, autor velikog broja zbornih i orkestralnih djela, glazbeni pedagog, zborovoda i dirigent Nello Milotti ili, jednom rijecju, maestro, danas slavi 82. rodendan. Brojne plakete, grbovi, priznanja i nagrade struke, muzikološki skupovi, okrugli stolovi, zbornici i veliki koncerti svjedoce o bogatoj glazbenoj riznici ovog tvorca temperamentna duha.

Milotti je roden 11. studenoga 1927. godine u Trstu. Vec u ranom djetinjstvu pokazuje interes za glazbu pa ga otac pocinje poducavati u sviranju mandoline. Godine 1935. s majkom seli u Pulu gdje nastavlja školovanje. U partizanima je uz pušku nosio i harmoniku te je svojom glazbom uveseljavao sudionike partizanskog pokreta. U šumama Gorskog kotara 1944. piše prvu zbornu skladbu "Marš istarske brigade" na tekst Vladimira Kolara.

Milottijeva dirigentska djelatnost pocela je vec 1946. vodenjem zbora Prve istarske brigade "Vladimir Gortan", uz koji se veže i pocetak njegove skladateljske karijere. Ubrzo upisuje glazbenu školu u Zagrebu, a po povratku u Pulu 1953. zapošljava se kao profesor glazbenog odgoja u talijanskoj gimnaziji. Uz rad upisuje i studij kompozicije na Akademiji za glazbu u Ljubljani, na kojoj je diplomirao 1964. kantom "Istarska legenda" za soliste, mješoviti zbor i orkestar.

Godine 1971. postaje ravnatelj Glazbene škole "Ivan Matetic Ronjgov" u Puli, a radi i na Pedagoškoj akademiji. Umirovljen je 1984. Danas živi u Puli sa suprugom Katicom.


Podijeli: Facebook Twiter