Sve Načinovićeve pjesme na talijanskom

Tulio Vorano, Vanesa Begić i Daniel Načinović
Tulio Vorano, Vanesa Begić i Daniel Načinović

Labinska Zajednica Talijana "Giuseppina Martinuzzi" predstavila je zbirku poezije Daniela Načinovića "Orme armoniose" (Skladni tragovi), knjige koja je uz njezinu potporu prije dva mjeseca tiskana u Empoliju kod Firence.

Zbirka sadrži sve Načinovićeve pjesme na talijanskom književnom jeziku nastale u proteklih deset godina. Bolji poznavatelji njegovog opusa sjetit će se da je ta njegova poetska avantura koja traje počela zbirkom "Ur". Književna kritičarka Vanesa Begić istaknula je da je poetski materijal u knjizi vrlo specifičan.

- Iza svake pjesme stoji točno proučeni i prostudirani ritam, metrika, sintaksa i poetski fluid, koji nadolazi iz pitanja i stalno otvara mjesto novim odgovorima i poniranjima u neke egzotične drevne svjetove gdje susrećemo i razne protagoniste iz povijesti i religije i ostalih područja umjetnosti i kulture življenja. To su pjesme koje trebamo uvijek iznova iščitavati ne bismo li u njima otkrili neki novi smisao i značaj, kazala je.

Napomenula je da je Načinović pjesnik i kantautor koji se voli igrati i iznenaditi, ali je blizak klasičnoj poeziji, a sve to uz iznimno visoku kvalitetu. Autor je o svojim pjesmama kazao da to nisu djela koja izazivaju velika ganuća, nego takva da od čitatelja očekuju suradnju.

- Ona zahtijevaju od njega da uđe među te "rige", u te stihove i da pokuša vidjeti kako pjesnik nastoji u ovom našem kaotičnom životu pronaći trenutak smirenja i meditacije, objasnio je. Predstavljajući zbirku u ime ZT-a Tulio Vorano je kazao da je Labin njome dobio trećeg afirmiranog pjesnika na talijanskom jeziku u svojoj povijesti, nakon Tranquilla Negrija u sedamnaestom i Giuseppine Martinuzzi u devetnaestom stoljeću.

Načinović je interpretirao nekoliko svojih pjesama napomenuvši prethodno da će to učinit ležerno te da ih stoga valja slušati kao što se sluša glazba. A večer poezije je imala i svoju glazbenu dimenziju: u predasima su nastupili Dječji pjevački zbor Minicantanti pod vodstvom Sabrine Stembergar Vidak i pijanistica Nicole Vidak.(Napisao i snimio R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter