Sve možete slikati, ali ne The Original Wailers


Korektno zabavivši oko pet tisuća posjetitelja, The Original Wailers su za sinoćnja koncerta na otvaranju Outlook festivala u pulskoj Areni odsvirali ponajveće pjesme Boba Marleya, a najbolje je zvučala "Buffalo Soldier".

Istina je da bi zvučali bitno uvjerljivije da su imali, u reggaeu iznimno važnu, drugu ritmičku gitaru, koju je ovdje desnom rukom nadoknađivao klavijaturist.

Uz popunjen parter, dobro posjećenu travu te poluprazne stepenice sa skupljim 'zlatnim' ulaznicama, publika se za njihova nastupa primirila, nakon što ih je sat vremena, u vrhuncu večeri, silno rasplesao legendarni hip hop glazbenik Grandmaster Flash. Pored svojih velikih hitova s Furious Five ("The Mesasage" i "White Lines") izmiksao je, uz hip hop prekide, sve i svašta - hitove Davida Bowiea, White Stripesa, Eurythmicsa, Nirvane, Madness, Gang Starr ("Full Clip") pa čak i AC/DC, a posebno je plesno ludilo nastalo na "Jump Around" House od Pain.

Prije njega atmosferu su podizali Earl Gateshead, selektor britanske izdavačke kuće Trojan Sound System i poznati hip hop DJ J-Rocc.

Organizatori Outlooka osigurali su odlično ozvučenje - po prvi put u Areni su zvučnici postavljeni bočno.

Sat vremena uoči početka sinoćnjeg koncerta otvaranja u Areni, organizatori Outlooka obavijestili su medije da zbog sigurnosnih razloga, a u biti zbog zaštite izvođačkih prava, ne smiju fotografirati sve izvođače, te da će te fotografije naknadno dobiti od službenih fotografa festivala. Naknadno događanje (tijekom programa stiže obavijest da se svi izvođači mogu slikati osim The Original Wailersa), potvrdio je neslužbene informacije o konkurentskoj raspodjeli glazbenog američko-europskog kolača između dva benda koji nose naziv kultnog benda Boba Marleya.

Naime, uz The Original Wailers, gdje je samo gitarist član originalne postave, aktivan je i bend The Wailers, s tek basistom iz izvorne postave. E sad, samo potonji, neslužbeno saznajemo, mogu koristiti taj naziv u Europi, a ne mogu 'naši' The Original Wailers, što su pokazali i festivalski plakati na kojima je njihovo pulsko gostovanje najavljeno ne baš razumljivom skraćenicom TOW. (Zoran ANGELESKI, snimio Manuel ANGELINI) 


Podijeli: Facebook Twiter