Sve mlađi istrijanski kantaduri

Zlatnoj generaciji istrijanskih kantadura… (N. O. R.)
Zlatnoj generaciji istrijanskih kantadura… (N. O. R.)

U mjestašcu Barat na području općine Kanfanar održan je Susret istarskih narodnih pjevača koji se odvija pod sloganom "Zakantajmo istrijanske kante". Riječ je o tradicionalnom susretu, 19. po redu, odnosno 12. koji se uzastopce održava pod okriljem Općine Kanfanar, a koji je, sada daleke 1996. inicirao Renato Pernić. Upravo razlog za njegovo održavanje bio je i ostao očuvanje i njegovanje istarskog tradicijskog pjevanja, od čega kao glavne niti vodilje ni danas ne odustaje Daniele Pernić.

- Upravo, 2009. godine dvoglasno je pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici upisano na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi, što dovoljno govori o vrijednosti tog dijela istarske narodne baštine ali i razlozima zbog kojih se treba raditi na njenom očuvanju, kaže Daniele Pernić.

Na 19. susretima nastupilo je 60-ak izvođača, a kante su i to istarskim plesovima otvorili najmlađi članovi KUD-a Dvigrad iz Kanfanara. Upravo dolazak mladih, koji su i zapjevali na pozornici, ohrabruje. Jer, kako nam reče organizator Pernić, ovaj se tradicijski način pjevanja posljednja dva i više desetljeća u najmanju ruku zapustio i izvodili su ga isključivo stariji koji nisu imali prilike podučiti mlađe generacije. Čini se da stvari kreću na bolje. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter