Sve manje Talijana putuje na godišnji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po istraživanju udruge Unioncamere koja okuplja sve talijanske gospodarske komore, ovog će ljeta oko 23,4 milijuna Talijana putovati na odmor, a to je za četiri milijuna manje nego prošle godine.

Podatak ne ohrabruje, no svatko tko živi talijansku svakodnevnicu svjestan je teške financijske krize pa se i ovakva brojka doima iznenađujuće. Ipak se na koncu radi o impozantnom broju turista.

Evo nekoliko podataka o navikama potencijalnih turista koji će stići i do nas u Hrvatsku.

Prosječna potrošnja na odmoru iznosit će 800 eura, pedeset posto putnika-turista boravit će na odmoru od sedam do deset dana, 35 posto od 14 do 15 dana, a tek 15 posto više od petnaest dana. Oko 73 posto talijanskih turista koji će unatoč nedaćama otići negdje na odmor izabrat će Italiju.

Hrvatska je među inozemnim destinacijama na trećemu mjestu, ispred nas i dalje su Španjolska i Grčka. Zanimljivo je da raste broj Talijana koji će na odmor krenuti u rujnu te tako iskoristiti sezonske popuste.

Talijansko javno poduzeće Anas, koje upravlja cestovnom mrežom, ove je godine ukinulo sistem upozoravanja vozača na kritične termine za putovanje, tzv. crne točke, jer smatraju da u kolovozu neće doći do značajnih zastoja na autocestama.

U cijeloj Europskoj uniji automobilski promet manji je za 18 posto, a 34 posto u Italiji. Usto, troškovi prijevoza u Italiji su jako poskupili - izuzetno je skupa cestarina na autocestama, a i cijena goriva približila se granici od dva eura za litru benzina. U takvim uvjetima sve je manje Talijana koji koriste osobni automobil. Unatoč svemu kolovoz bi trebao potvrditi primat Talijana duž naše obale, ali nerealno je očekivati da će doći do pozitivnih pomaka u odnosu na rezultate iz prethodne godine. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter