Sve manje osmijeha na licima istarskih turističkih radnika

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Marina Cvitić, predsjednica odbora za turizam Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) je na konferenciji za novinare u ponedjeljak rekla kako su istraživanja pokazala da turistički radnici u Istri imaju najmanje osmijeha na licu. Pojasnila je kako je to rezultat provedenog istraživanja tajnih gostiju u cijeloj Hrvatskoj te navela kako u Istri, kao nigdje drugdje u državi, zaposlenici u turizmu rade takvim intenzitetom da nemaju vremena posvetiti se gostu, popričati s njime, odgovoriti na njegove upite.

- Kada bi sobarica, umjesto da sprema 24 ili 30 soba, pospremala 15 soba, zasigurno bi sobe bile čišće, a sobarice nasmiješene kada bi srele gosta. Kada bi konobar posluživao 20 gostiju, umjesto što poslužuje 30 ili više, gosti bi sigurno bili zadovoljniji jer bi mogao s njima popričati i nasmiješiti im se. I recepcioneri bi, kada bi ih bilo više na recepciji, bili ljubazniji i nasmiješeniji, a gosti zadovoljniji. Zbog nepostojanja propisa kojim su utvrđeni standardi rada, radnici se iskorištavaju do te mjere da se mnogi sezonski radnici, posebno u dobi iznad 50 godine, ne prijavljuju se više za rad, rekla je Cvitić.

Naglasila je da su oni iz SIKD-a predlagali da broj radnika u objektu bude temelj za kategorizaciju objekata te da ponuda hotela, sadržaj i kvadratura ne znače ništa bez radnika i bez njegovog osmijeha. Istaknula je još jedan značajan problem koji tišti istarske turističke radnike. Rekla je da su to polumenadžerski ugovori kojima su radnici izuzeti iz kolektivnog ugovora.

- Poslodavci su odredili da su zamjenici šefova recepcije, mornari, domaćice, kućni majstori i voditelji malog wellnessa od posebnog značaja. Stoga, utvrde da im radno vrijeme nije moguće mjeriti ili unaprijed odrediti pa im ugovaraju samostalnost u određivanju radnog vremena. To znači da im određuju plaću u apsolutnom iznosu bez prava na dodatak za rad: noću, prekovremeno, nedjeljom, na blagdane i u pripravnosti. Takvi radnici budu na raspolaganju poslodavcu 24 sata na dan i ograničena je njihova privatnost za povećanje plaće od, možda 100 ili 200 kuna mjesečno, u odnosu na ono što su ranije imali, zaključila je predsjednica odbora za turizam SIKD-a.

Bulić: Pozivam ministra turizma da se posveti radnicima

Bruno Bulić, predsjednik SIKD-a iznio je kako je novi ministar turizma Anton Kliman trebao, među prvim potezima, susresti se s predstavnicima radnika, a ne da se kao njegovi predstavnici bavi samo zemljištem, kapitalom, nižim poreznom opterećenjem za turističke tvrtke. Stoga je pozvao ministra da mu prvi značajniji potez bude uvođenje pravilnika o standarda po radniku.

- Dosadašnji ministri kojima smo ukazivali na te probleme, iako su pokazali razumijevanje, nisu učinili ništa, naglasio je Bulić. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter