Sve kvalitetnija mlada vina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svetivanjci za svoje podrucje kažu da je jedno od najsjevernijih u Istri na kojem uspijeva vinova loza, a da su posebno ponosni na tradiciju spravljanja domace kapljice, pokazala je 4. smotra mladih vina Mjesnog odbora Sveti Ivan na kojoj su sudjelovala 24 vinara sa isto toliko uzoraka bijelih te sa devet uzoraka crnih vina.

Vino su ocjenjivali vinari medusobno, prvo mjesto u kategoriji bijelih vina zauzeo je Edo Nežic, drugo mjesto Fredi Majcan, a trece Sanjin Vodopija. Kod crnih vina najbolji je bio Mauro Grželj, drugi ponovo Fredi Majcan, a treci Milenko Krota.



Nekada je svako seosko domacinstvo spravljalo domacu kapljicu za svoje potrebe. Takva se tradicija na svetivanjskom podrucju zadržala i danas. Vinari vina proizvode u malim obiteljskim konobama, na tradicionalan nacin, onako kako su to radili njihovi ocevi i djedovi. U seoskim konobama proizvode se, kaže predsjednik MO- Svet Ivan Nenad Stokovic, manje kolicine vina, vecinom do 300 litara.

"Nekada su stariji zatvarali konobe kada su radili mlado vino. Željeli su da kvaliteta ostane tajna do Martinje kada su se po tradiciji degustirala vina. Danas mi mladi otvaramo vrata vinskih konoba i pomažemo jedni drugima u proizvodnji jer je cilj da na cijelom podrucju budu što kvalitetnija vina.

Pokazalo se da je to djelotvorno jer iz godine u godinu sve je bolja kvaliteta vina i sve više zainteresirani proizvodaca. Svake godine na smotru se prijavi neka nova vrsta vina što znaci da smo mlade koji nisu do sada proizvodili vino, potaknuli da proizvedu barem kolicine koje su potrebne za jedno gospodarstvo", rekao je Stokovic.


Podijeli: Facebook Twiter