Sve je više skupljaca otpadnog materijala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O sveopcoj težini socijalne i financijske situacije dovoljno govore i podaci da je u ovoj godini znatno povecana kolicina prikupljenog otpadnog materijala koju gradani dovoze u Metis, za što im se isplacuje naknada.

- Pohvalno je i lijepo što gradani sakupljaju, na neki nacin ciste grad i dovoze koristan otpad koji ne završava na Kaštijunu, no to ima i svoju drugu stranu, a to su ocito sve teže materijalne mogucnosti. Primjecujemo da otpad donose neki "novi" ljudi koji to ranije nisu cinili, pa se lako da zakljuciti razloge. Prednost našeg poduzeca je i ta što se za dovezeni materijal odmah isplacuje naknada, što je u današnje vrijeme takoder od velike važnosti, veli Miljenko Cukon, voditelj pulske podružnice Metisa, društva za sakupljanje, reciklažu i trgovinu ostataka i otpadaka.

Istaknuo je nadalje da po godinama, gledajuci primjerice zadnjih pet, kolicina dovezenog materijala drasticno raste, pa ce u odnosu na lanjsku u ovoj rasti za oko 32 posto. Govoreci u brojkama, prosjecno je to bilo izmedu tri i pol i cetiri tisuce tona godišnje, a do kraja ove godine procjenjujem da ce biti prikupljeno oko 6.000 tona, dakle cak 2.000 tona više prikupljenog željeza, plastike i papira, zakljucio je Cukon.

Za kilogram željeza (metal) donositelju se isplacuje izmedu 1,10 i 1,40 kuna, od 3,5 do sedam kuna za isto toliko aluminija, zatim izmedu 33 i 35 kuna za kilogram bakra. Plastika se procjenjuje na od 0,30 do 1,30 kuna po kilogramu, a za toliko papira trenutno se može dobiti 30 lipa. Cijena se utvrduje prema vrsti i kvaliteti materijala, a iznos se obracunava sukladno Metisovom cjeniku koji je podložan korekcijama vezanim uz promjene na svjetskom tržištu.

Prikupljanjem papira po školama voditelj Cukon nije zadovoljan, jer kaže da su se nekad puno bolje odazivale akcijama prikupljanja, za što su iz Metisa i nagradivali.


Podijeli: Facebook Twiter