Sve je više onih kojima povremeno zaškripi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekonomski turbulentna godina iza nas u opcinama i gradovima Puljštine povecala je broj osoba kojima je potrebna financijska ili neka druga vrsta pomoci iz opcinske blagajne.

Sve opcine i gradovi imaju program socijalne skrbi i društvenih djelatnosti za ciju se provedbu svake godine osiguravaju proracunska sredstva, a o potrebitima na svom podrucju doznaju prvenstveno od centara za socijalnu skrb, patronažnih sestara, župnika, ali i opcinskih udruga penzionera i invalida, koje takoder predlažu osobe ili obitelji za jednokratne pomoci.

Za ostvarenje socijalnog programa Opcine Ližnjan lani je u proracunu osigurano 872.500 kuna. Ta se sredstva vec trecu godinu zaredom krecu u istim okvirima. Ipak, tijekom 2009. došlo je do povecanja socijalnih zahtjeva, i to prvenstveno zbog odluke Vlade da u toj godini ne sufinancira nabavu osnovnoškolskih udžbenika, ali i zbog povecanja obujma isplate božicnica umirovljenicima s primanjima do dvije tisuce kuna.

- Od 2009. krug korisnika pojedinih mjera u stalnom je blagom porastu. Dok su tijekom 2009. pravo na jednokratnu pomoc koristila 44 korisnika, prvih šest mjeseci 2011. koristilo ga je samo njih 18. Medutim, osjetan je blaži porast korisnika drugih socijalnih mjera, primjerice subvencija za javni prijevoz, i to podjednako medu umirovljenicima i ucenicima, zatim sufinanciranja produženog boravka ucenika u osnovnim školama, kao i za marende i stipendije, kaže procelnik Stevan Jelicic.

Vodnjancima najteže placati troškove stanovanja


Lagano povecanje broja stalnih korisnika pomoci za uzdržavanje pri Centru za socijalnu skrb s podrucja grada Vodnjana porastao je s lanjska 32 na 34 ove godine. Medutim, kako nam je rekla Vlatka Cadro Miloševic, referentica za opce poslove i upravu Grada Vodnjana, svaki mjesec stiže im više zahtjeva za socijalnom pomoci od osoba koje nisu stalni korisnici pomoci pri Centru za socijalnu skrb.

- Radi se o zahtjevima za placanje racuna za struju, vodu, stanarinu, komunalnu naknadu, odvoz smeca itd., zatim tu su zahtjevi za jednokratnu financijsku pomoc, bonovi za hranu, za podmirenje troškova lijecenja za teško bolesne osobe, za pakete za novorodencad, subvencioniranje troškova školskih marendi i boravka djece u predškolskim ustanovama te besplatnog prijevoza u javnom prometu, za podmirenje troškova ogrijeva i subvencioniranje troškova ukopa. Iznos socijalnih pomoci krece se izmedu 250 i 1.500 kuna, ovisno o slucaju, kaže Cadro Miloševic.

U manjim je opcinama s Puljštine broj korisnika zadnjih godina uglavnom isti, kao i sredstva koja se za tu namjenu izdvajaju iz proracuna.

Mnogi zahtjevi financijski nerješivi


Opcina Fažana u sklopu svog programa mještanima pomaže na razne nacine, od prigodne novcane naknade u povodu rodenja djeteta do smrtnih slucajeva i pomoci oko sufinanciranja troškova ukopa. Lani je ipak financijski iznos za pomoc u socijali povecan na milijun kuna.

Od proteklih godina ostao je broj osoba kojima se placa topli obrok, njih 16, i njih deset koji primaju stalnu mjesecnu naknadu, a uz zamolbu gradana i priloženu dokumentaciju o materijalnom stanju ili bolesti, pružaju se i jednokratne novcane pomoci, najcešce za placanje zaostalih racuna ili kupnju ogrjeva.

- Trudimo se mještane primati, saslušati i poduzeti sve što je u našim mogucnostima za pomoc starijim, bolesnim i osobama koje nemaju nikakva ili imaju minimalna primanja. Imamo nažalost i zamolbi koje ne možemo financijski riješiti, ali se zato pomaže drugim oblicima pomoci. Radi se o prigodnim poklonima za bolesne, nepokretne i starije osobe, koje obilazimo, a preko stotinu njih obidemo u povodu božicnih i novogodišnjih blagdana, kaže Nataša Novak, koordinatorica za socijalu i društvene djelatnosti.

Svi se naši sugovornici slažu da je o stvarnim brojkama socijalno ugroženih obitelji na njihovom podrucju teško govoriti jer uvijek ima i onih koji se trenutno ili iznenada nadu u teškoj životnoj situaciji, a ne znaju ili ne žele potražiti pomoc. Najcešce je upravo ponos jedino što im je preostalo i toga se ni u kom slucaju ne žele odreci. (Piše Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)

Jednokratna pomoc više nije u novcu


Startanjem novog zakona o socijalnoj skrbi u lipnju 2011. jednokratne socijalne pomoci više se ne daju u novcu, kojim bi korisnik raspolagao kako želi. Naime, Centar za socijalnu skrb samo na temelju uputnice placa racune za troškove korisnika kojima je odobrena jednokratna pomoc.

- Isplacivanje novcane pomoci putem uputnica je korektnije. Radi se o specificnim potrebama kao što je nabavka odjece, obuce, hrane, školskih udžbenika ili kupnja peci, za što se izdaje uputnica na temelju predracuna ili racuna. U iznimnim situacijama korisniku se može dati pomoc u novcu, kazao je Marino Folo, ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Puli.

Do pred kraj 2011. pulski je centar podijelio 1.235 jednokratnih pomoci, što je više nego lani, kad ih je bilo 924. U pravilu, jednokratna pomoc iznosi od 700 do 1.000 kuna, a maksimalno može dostici vrijednost do 2.500 kuna. Iako se naziva jednokratna, Folo veli da ima slucajeva da se osobama u teškim socijalnim prilikama daju dvije ili tri pomoci u godini.

- Što se tice placanja troškova stanovanja, režija i ogrjeva, za to je zadužena jedinica lokalne uprave, odnosno Grad Pula, napominje Folo.

Da je sve više gradana koji žive na rubu egzistencije, pokazuju i podaci pulskog centra, gdje je broj stalnih socijalnih pomoci u manje od godinu dana povecan za više od sto. U sijecnju 2010. stalnu pomoc primalo je 619 osoba, a ovoga listopada njih vec 740. (M. JERIN)

CIJELI TEKST PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter