Sve je više obitelji koje trebaju humanitarnu pomoć

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradsko društvo Crvenog križa Bujštine, koje djeluje na području Umaga, Buja, Novigrada, Oprtlja, Brtonigle i Grožnjana, tijekom ove godine, kroz projekt FEAD, u četiri navrata podijelilo je korisnicima 1.441 paket hrane i 649 paketa higijenskih potrepština.

Do kraja godine planirane su još dvije akcije podjele paketa za higijenu, te jedna akcija podjele paketa s hranom. Potreba je sve više, prijavljuju se novi korisnici, a zabrinjava što je među njima dosta mladih, naročito samohranih majki s malom djecom.

- Još uvijek je ljudima neugodno doći u Crveni križ i prijaviti se, pa nove korisnike, osim kroz redovitu suradnju s Centrom za socijalnu skrb, prijavljuju susjedi ili za njih doznamo radeći na terenu. Sada imamo 350 stalnih obitelji kojima pomažemo, taj broj je svaki dan sve veći. Obitelji u pravilu pripada jedan paket, ali to je u stvarnosti uvijek više, naročito ako u obitelji ima male djece. Tada broj darovanih paketa povećavamo, kao i tamo gdje vidimo da su u obitelji dvoje starijih, usamljenih ljudi koji žive od male mirovine. S ovim projektom FEAD smo mnogo dobili, ostvarili smo dobru suradnju s Crvenim križem u Splitu, ali uvijek nastojimo našim korisnicima dati što možemo više, jer su i potrebe takve, kaže ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Bujštine Vesna Kovačević.

Sve više razvoda mladih stvara socijalne probleme

Socijalna slika tog dijela sjeverozapadne Istre gotovo je podjednaka i u selu i u gradovima. U posljednje vrijeme bilježi se više razvoda mladih supružnika, što gotovo uvijek stvara novi socijalni problem. Do posla majke s djecom teško dolaze, nemaju sredstava za plaćanje vrtića, pa im je odlazak u Crveni križ često jedini izlaz.

- Da, nažalost, dolaze nam mlade samohrane majke i za takve potrebe uvijek moramo imati rezervnih paketa hrane, higijenskih potrepština ili odjeće, jer se radi o djeci kojima je pomoć odmah potrebna. U posljednje vrijeme odjeća se mnogo manje traži, hrana mnogo više, pa se prilagođavamo. Kad odnosimo pakete s higijenom, često nas pitaju kada će paketi s hranom. Crveni križ mora biti spreman odmah pomoći, pa od svojih sredstava nabavljamo pakete, tako da uvijek imamo četrdesetak paketa za takve potrebe, izvan redovitih akcija. Nekima nabavimo voća za djecu, kako kada i u kojoj potrebi, dodaje Vesna Kovačević. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter