Sve je više majki koje zlostavljaju sinovi

U Hrvatskoj svaka treća žena trpi fizičko nasilje
U Hrvatskoj svaka treća žena trpi fizičko nasilje

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u PU istarskoj održana je konferencija za novinare na kojoj su iznijeti statistički podaci o broju zabilježenog nasilja nad ženama na području PU istarske, a pojašnjeno je na koji način policija postupa u slučajevima nasilja nad ženama te koja su njihova prava.

Osim voditeljice Odjela za maloljetničku delinkvenciju PU istarske Anice Idžaković, konferenciji je prisustvovala koordinatorica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul.

- U Hrvatskoj svaka treća žena trpi fizičko nasilje, 30 žena godišnje bude ubijeno od čega njih polovicu ubije nasilni partner, rekla je Idžaković, napomenuvši da u posljednje vrijeme sve više sinova  zlostavlja majke.

Idžaković je ukazala i na zabrinjavajući podatak da raste broj maloljetnih zlostavljača. Tijekom prošle godine policija je podnijela ukupno 544 optužna prijedloga nadležnim sudovima. Od ukupno 692 žrtve nasilja, 66 posto su žene, a u 166 slučajeva zlostavljali su ih supružnici. Idžaković je rekla da je povjerenje u institucije možda poljuljano, no uvjerava da policija želi i može zaštititi svaku žrtvu nasilja te je pozvala sve one koji trpe nasilje da se bez straha obrate policiji. Istaknula je da Zakon o zaštiti nasilja i Prekršajni zakon policiji daje ovlast izdvajanja nasilnika iz obitelji i od žrtve.

U sklonište hitno smješteno pet žena i njihova djeca

Jadranka Černjul istaknula je da je 2013. godina poražavajuća što se tiče Sigurne kuće, u smislu broja poziva na SOS telefon, psihosocijalnih tretmana, individualnih razgovora te smještanja žena i djece u skloništa. Rekla je da je na SOS telefon zaprimljeno 155 poziva, odrađeno 59 savjetovanja i 429 individualnih razgovora, a 20 je osoba smješteno u skloništa.

Riječ je o o devet žena i 11 djece. Njih pet smješteno je u Sigurnu kuću po hitnom postupku što zapravo znači radi spašavanja života. Černjul je istaknula da loša ekonomska situacija u zemlji povećava nasilje u obitelji, a i da je u porastu seksualno nasilje u braku. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter