Sve je toplije, uskoro iznad 30 stupnjeva

(Arhiva GI)
(Arhiva GI)

Temperatura je u Pazinu (Dršćevka) s jutarnjih 6 stupnjeva Celzija, koliko je zabilježeno u 5 sati, do 13 sati porasla na 27 stupnjeva, dakle više od 20 stupnjeva u jednom danu.

Jutarnja pazinska ujedno je bila najniža temperatura dana zabilježena igdje u Istri budući da je na istarskoj gori Učki, na vrhu Vojaku, minimalna temperatura, također oko 5 ujutro, iznosila točno 9 stupnjeva, dok se dnevna nije podizala iznad 12,9 stupnjeva.

Koliko rezultati temperaturnih izmjera ovise o uvjetima mjerenja, dakle (mikro)lokaciji meteorološke postaje - je li na zelenoj površini ili u urbanom okruženju, na kojoj je nadmorskoj visini - pokazuju današnji temperaturni podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda čija je meteopostaja na livadi kraj pazinskog željezničkog kolodvora bilježila mnogo manje amplitude. Najniža temperatura evidentirana u 5 sati iznosila je 7 stupnjeva, a najviša dnevna tek 23 stupnja.

Istarski gradovi su također bili svježi ujutro da bi poslijepodne dosegnuli ljetne temperature. Buzet je u zoru mjerio 7,5, Buje 10,3, Umag 10,4, Labin 10,9, Novigrad 11,8, Rovinj 12,1, Vodnjan 12,5, Poreč 13,1, a Pula 13,6 stupnjeva Celzija. No, već tijekom dana situacija se izmijenila pa su maksimalne temperature iznosile: Pula (Borik) 26,8, Rovinj (Valbruna) 25,9, Buzet (srednja škola) 25,3, Novigrad 24,9, Labin (Kazakape) 24,5, Umag (Nazorova) 24,4, Buje (Kršete) 23,5, Vodnjan 23,4 te Poreč (luka) 20,3 stupnja.

Najave da će ljeto biti hladnije i promjenljivo iz udruge Istramet odbacuju kao neutemeljene te najavljuju da uskoro stižu vrućine odnosno temperature iznad 30 stupnjeva Celzija, ovoga puta u skladu s pravilnom izmjenom godišnjih doba, dakle uoči kalendarskog početka ljeta.

- Nakon proljetnog svibnja koji je za Istru završio kao temperaturno i oborinski uglavnom prosječan mjesec, s prvim smo danom lipnja ušli u klimatološko ljeto. Temperaturnih ekstrema u svibnju nije bilo, tako da smo konačno nakon gotovo godinu dana mogli uživati u jednom temperaturno normalnom mjesecu, kaže Petar Radovan iz Istrameta.

Temperature zraka već krajem tjedna postupno će se popeti iznad prosječnih vrijednosti za doba godine, a lokalni će grmljavinski pljuskovi svakim danom biti sve rjeđi te mogući uglavnom na gorskom području Istre, na Ćićariji, Učki i u zaleđu Rijeke. Početkom idućeg tjedna izgledno je daljnje zatopljenje uz većinom sunčano vrijeme, najavljuju iz Istrameta.

U Puli more već 21 stupanj

Temperature mora trenutno dosta variraju, pa je tako na rovinjskom Svetom Ivanu na pučini Državni hidrometeorološki zavod jučer u 8 sati izmjerio 18 stupnjeva, jednako kao i u Opatiji, dok je pulsko more u isto vrijeme bilježilo temperaturu od već ugodnog 21 stupnja Celzija. S temperaturama zraka idućih će dana polagano, ali konstantno rasti i temperatura mora. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter