Sve je teže biti stranac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas u regiji Friuli-Venezia Giulia živi i radi oko sto tisuca osoba iz država izvan Europske unije poznatih pod zajednickim imenom «cittadini extracomunitari». Oni sudjeluju s cak devet posto u realizaciji godišnjeg bruto proizvoda regije, regionalna vlast od njih ubire preko sto milijuna eura u obliku raznih poreza i davanja, a unatoc tome su iskljuceni iz socijalnog programa regije, kazao je vijecnik Franco Codega na okruglom stolu u Trstu na kojem se raspravljalo o tom problemu.

Codega je iznio niz konkretnih zakonskih mjera koje su izglasane s ciljem da se iz socijalnog programa regije iskljuce tzv. extracomunitari (uzgred, u toj kategoriji se nalazimo i mi Hrvati na privremenom radu u toj regiji).

- Vecinska koalicija desnog centra najcešce se za tu svrhu koristi sistemom postavljanja uvjeta dužine boravka na prostoru regije, ali ponekad su izglasani zakoni koji izricito nalažu da se iz programa izuzmu extracomunitari. Takav je, primjerice, zakon o financiranju fonda za siromahe: u njemu stoji da regija pomaže domacinstvima ciji su godišnji prihodi niži od 7.500 eura, i to najviše za šest mjeseci u godini. Radi se o važnoj pomoci, no u odredbama zakona izricito stoji da su iz njega izuzeti državljani zemalja izvan EU-a, objasnio je Codega.

Nadalje, regija je svojevremeno izglasala zakon o dodjeli tzv. obiteljske kartice za niz popusta u korištenju javnih usluga (od zdravstvenih do školskih) ovisno o visini primanja. Do 2009. pravo na nju imali su svi gradani regije s najmanje godinu dana boravka u njoj: novi zakon utvrduje da karticu mogu dobiti samo gradani koji mogu dokazati da borave najmanje osam godina na teritoriju Italije, a najmanje godinu dana na teritoriju regije.

Slicno se dogodilo i sa zakonom koji odreduje pravila dodjele regionalnih stanova: dok je do 2008. pravo na natjecaj za dodjelu društvenog stana imao svaki gradanin koji je boravio najmanje godinu dana na teritoriju regije, novim zakonom dužina boravka kao uvjet pristupanja natjecaju povecana je na deset godina.

- Sjeverna Liga je svojevremeno sažela u jasnu krilaticu svoj politicki program: najprije našima, a onda drugima. Pitam se, kao regionalni vijecnik i clan zajednice vjernika, koliko se to nacelo poklapa s ucenjem Evandelja. Desnica se posvuda predstavlja kao zaštitnica kulturnog i vjerskog identiteta Zapada, a služi se sistemima koji su krajnje protivni istom identitetu i kulturi, zakljucio je Codega.


Podijeli: Facebook Twiter