Sve je spremno za vatromet kakav Pula još nije vidjela!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Počinje odbrojavanje do velikog spektakla pod nazivom "Zajedno u svjetliju budućnost", kojim će se u petak u 20 sati u pulskoj Areni na simboličan način obilježiti dva važna datuma: 25. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Narodne Republike Kine i Hrvatske te 68. godišnjica osnutka NR Kine.

Potporu organizaciji ovog mega događaja daju Istarska županija i Grad Pula, ali iza svega stoji Veleposlanstvo NR Kine koje je izabralo baš Pulu i Istru za organiziranje ove svečane proslave. Ta činjenica postaje još značajnija kada se zna da su Pula i pulska Arena četvrta lokacija izvan Kine na kojoj se održava ovakav veliki spektakl. Prije Pule, ovakve su grandiozne priredbe održane samo u Amfiteatru u Rimu, Eiffelovom tornju u Parizu i Empire State Buildingu u New Yorku.

Najavljujući program proslave, veleposlanik NR Kine Nj. E. Hu Zhaoming je na konferenciji za novinare najavio da će u petak cijela Arena biti osvijetljena crvenom bojom - kao simbolom Kine, ali i jednom od dviju boja hrvatske šahovnice. Ono što će posebno razveseliti najmlađe, ali i sve one koji su navikli godinama uživati u tradicionalnim pulskim vatrometima, njegova je najava spektakularnog kineskog vatrometa, za koji je uvjeren da će biti najduži u povijesti Pule. Kada takvo obećanje dolazi od veleposlanika zemlje u kojoj je vatromet izmišljen, njegove riječi treba shvatiti krajnje ozbiljno. Osim "crvene Arene", za visoke državne dužnosnike i strane veleposlanike bit će upriličen doček na "crvenom tepihu", a budući da ovo proslava simbolizira i prijateljstvo kineskog i hrvatskog naroda, odnosno malih, "običnih" ljudi, desetak će Puljana na poziv pulskog gradonačelnika Borisa Miletića zajedno s uzvanicama proći tim crvenim tepihom.

Osim spektakularnog vatrometa, u Areni će nastupiti članovi kineske umjetničke skupine Chengdu, a treba podvući da je ta folklorna družina u svijetu popularna poput poznatih kineskih medvjeda pandi. Uostalom, i dolaze iz iste kineske pokrajine. Osim tradicionalnih pjesama i plesova, bit će tu i demonstracija kung-fua, akrobati i poznati plesači s maskama, čiji će se performans gledati bez daha.

Iako je ulaz na ovu svečanost i priredbu besplatan, za ulaz u pulsku Arenu trebalo je nabaviti ulaznice, koje su se dijelile po uredima turističkih zajednica diljem Istre. Kako nam je jučer rekla direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj, i posljednji kontignent od tisuću ulaznica planuo je u utorak u ciglih 40-ak minuta! Onima koji redovno čitaju Glas Istre takva informacija nije promaknula pa su ulaznice sigurno nabavili na vrijeme. Tko nije imao sreće s ulaznicama, još uvijek može doći pogledati vatreni spektakl, odnosno vatromet koji će za ovu priliku biti ispaljivan iz pulske luke. (L. SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter