Sve je spremno za otvaranje odlagališta Vidrian

Odlagalište se nalazi u industrijskoj zoni (D. MEMEDOVIĆ)
Odlagalište se nalazi u industrijskoj zoni (D. MEMEDOVIĆ)

Ovih dana intenzivno se uređuje novo odlagalište građevinskog materijala koje će biti na području sada već zatvorenog kamenoloma Vidrian na dijelu industrijske zone u Puli. Kao što smo već i pisali, za odlaganje je godinama služio također bivši kamenolom u istoj zoni, Valmarin, ali je on početkom ove godine zatvoren, a da novi nije otvoren. U tom međuvremenu građevinski otpad nije se mogao nigdje deponirati pa je po već poznatom običaju završavao u - prvoj šumici. Stoga smo nadležne u Gradu Puli pitali kada će konačno novo odlagalište građevinskog otpada biti otvoreno.

Odlaganje građevinskog materijala

No valja se prisjetiti da je Valmarin dugo godina, još od 1999., bio lokacija za zbrinjavanje građevnog otpada, a mogli su ga odlagati žitelji Pule, ali i svih okolnih općina. Građanima je deponiranje do dva kubika građevinskog otpada bilo besplatno, dok su obrtnici plaćali simboličnu cijenu. Godine 1999. započela je sanacija tog odlagališta, bio je djelomično pošumljen i krenuli su prvi radovi koji su trebali voditi njegovom konačnom zatvaranju i saniranju. Međutim, to nije išlo planiranim tijekom već je odlaganje otpada nastavljeno sve do početka ove godine kada je konačno zatvoren za javnost.

Grad je u međuvremenu radio na pripremi nove lokacije te je sredinom prošle godine pulsko Gradsko vijeće usvojilo odluku o brisanju eksploatacijskog polja Vidrian - kamenolom Tivoli iz Registra eksploatacijskih polja, radi njegove sanacije i privođenja prostornoplanskoj namjeni. Potom je Ured državne uprave početkom godine brisao Vidrian iz registra da se može raspolagati lokacijom, a Pula ga je odlučila pretvoriti u odlagalište građevinskog materijala kojim će se ispuniti bivše eksploatacijsko polje i na taj način ga "sanirati".

Novo polje od 27 tisuća kvadrata

Eksploatacijsko polje Vidrian u kamenolomu Tivoli, prostire se na gotovo 27 tisuća četvornih metara, a njime će upravljati pulska tvrtka Cesta, koja ga je uzela u zakup na 20 godina. Upravo je ta firma posljednjih dana i uređivala pristupnu prometnicu budućem odlagalištu.

- Grad Pula osigurao je da se na lokaciji bivšeg kamenoloma Vidrian, površine 26.980 četvornih metara omogući odlaganje građevinskog otpada, a u tijeku su završne aktivnosti koje prethode samom otvaranju odlagališta za prihvat i uporabu građevinskog otpada. Izdana je građevinska dozvola te predstoji da investitor, tvrtka Cesta d.o.o., nakon što izvede radove predviđene glavnim projektom, zatraži uporabnu dozvolu, a potom i dozvolu od Istarske županije za gospodarenje otpadom. Nakon stavljanja u funkciju odlagališta građevinskog otpada, koje se očekuje uskoro, sukladno ugovoru o zakupu, građani Pule će moći na odlagalištu odlagati mjesečno do dva metra kubična građevinskog otpada bez plaćanja naknade, potvrdili su nam iz Grada Pule. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter