Sve je spremno za 86. groznicu oskarovske večeri

Tko će osvojiti Oscara? (Reuters)
Tko će osvojiti Oscara? (Reuters)

"12 godina ropstva", "Gravitacija" ili "Američke varalice", tko će od ova tri neosporna favorita odnijeti Oscara za najbolji film saznat ćemo u noći s nedjelje na ponedjeljak tijekom svečane, 86. ceremonije dodjele nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti koja će se održati u Dolby kazalištu u Hollywoodu.

Majstorica ceremonije bit će proslavljena komičarka Ellen DeGeneres kojoj se ta prilika pružila već 2007. godine.

Sudeći po komentarima novinara, kritičara, hollywoodskih insidera, ali i brojnih blogera na internetu niti jedan drugi film osim tri favorita nema šansu osvojiti nagradu za najbolji film - no Oscare je ponekad nemoguće predvidjeti pa publiku i kritiku možda iznenade "Dobri dileri iz Dallasa" "Kapetan Phillips", "Ona", "Nebraska", "Philomena" ili pak "Vuk s Wall Streeta".

Najviše nominacija, njih deset, imaju filmovi "Američki varalice" i "Gravitacija", a s jednom nominacijom manje slijedi ih drama "12 godina ropstva" redatelja Stevea McQueena koja je pak favorit na kladionicama.

Izbor "12 godina ropstva" izgleda kao najsigurnija oklada jer se radi o filmu koji dira u još uvijek otvorene rane ne tako davne američke povijesti, a k tome je i riječ o istinitoj priči o slobodnom čovjeku koji spletom okolnosti ponovo postaje rob. Članovi američke Akademije vole dodjeljivati nagrade socijalno i povijesno osjetljivim filmovima unatoč njihovoj kvaliteti pa će to možda prevagnuti u korist "12 godina ropstva".

Drugi miljenik kritike je "Američke varalice" redatelja Davida O. Russella - film koji je također baziran na stvarnim događajima. No radi se ipak o kombinaciji drame i komedije, a Oscari su nas naučili da komedije uglavnom ne osvajaju glavne nagrade. Radi se o pravoj šteti jer je Russell ponovo okupio sjajnu glumačku ekipu i uspio snimiti film koji je - unatoč tome što govori o varalicama - iznimno human i dirljiv.

S druge strane "Gravitacija" redatelja Alfonsa Cuarona je možda najbolje "upakiran" prošlogodišnji film - od scenarija, preko režije sve do uvjerljive izvedbe glavnih glumaca, a posebice Sandre Bullock. Film je izvrstan akcijski spektakl o preživljavanju u kojem neprijatelj nije samo bešćutan i hladan svemir već i karakter glavne junakinje koja mora pobijediti svoje demone želi li pronaći snagu za preživljavanjem, no ono što "Gravitaciji" nedostaje jest težina.

Scenarij je baždaren poput skupocjenog sata, no to ne znači da su dileme glavne junakinje dovoljno zanimljive ili originalne, a to je zapravo i najveća boljka filma.

Tko pati od nesanice dodjelu Oscara će moći pogledati na RTL-u u nedjelju s početkom u 23.40 sati. Izravan prijenos s crvenog tepiha počinje u ponedjeljak u jedan sat ujutro, a sama dodjela na rasporedu je u 2.30 sati. (B. VINCEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter