Sve je spremno za 19. Sa(n)jam knjige u Istri

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Odjevena u crvene kute koje će idućih deset dana, od 5. do 15. prosinca, nositi prodavači knjiga, cijela organizacijska ekipa 19. sajma knjige u Istri danas je novinarima predstavila katalog i uvodne programe sajma te najavila detalje službenog otvorenja u četvrtak točno u podne u Domu hrvatskih branitelja. "Tako se osjećamo, kao radnička klasa; zato smo odjenuli crvene kute", u šali je rekla direktorica Sajma Magdalena Vodopija.

Sajam će u ime autora otvoriti ruska književnica Tatjana Tolstaja. Ceremoniju otvaranja tradicionalno će voditi Vojo Šiljak, a u glazbenom će performansu, inspirirani ruskim motivima u industrial zvuku, nastupiti glazbenici Nenad Sinkauz i Nenad Kovačić. Činu otvaranja neće prisustvovati ministrica kulture, već njen pomoćnik Vladimir Stojsavljević; bit će prisutan i istarski župan Valter Flego, a pulskog gradonačelnika za ovu će priliku zamijeniti dogradonačelnica Elena Puh Belci.

Sadržajno i oblikovno iznimno bogat katalog 19. sajma uredio je i pripremio Miodrag Kalčić, a oblikovao Mauricio Ferlin. Riječ je o vrijednoj knjizi u kojoj je skoro sto programa unutar tri glavne sajamske teme - "Izlet u Rusiju", "Socijalizam na klupi" i "Vojvodina - obogaćeno esejima, putopisima, kritikama i intervjuima istaknutih pisaca, od Miroslava Krleže, Stefana Zweiga i Danila Kiša, do Tatjane Tolstoja, Andreja Zubova i Milana Kangrge.

- Ideja da to bude knjiga, a ujedno i katalog, nastala je prošle godine, no ove je godine još obimnija, kazao je Kalčić.

Zbog brojnih inozemnih gostiju sajma, pripremljena je i posebna brošura na engleskom jeziku s prijevodima tematskih uvodnika, knjižica programskih cjelina i cjelokupan dnevni program ovogodišnjeg sajma. "Ekstremno bogat program sa stotinjak programa u 11 dana, sam je po sebi tražio širi pristup", kazao je Mauricio Ferlin, pohvalivši ovom prilikom i velik kvalitativan skok web stranica sajma.

Ustvrdivši da sajam ove godine nudi 90 događaja i ugošćuje više od 250 pisaca te da će u salonima Doma hrvatskih branitelja više od 15 tisuća naslova izložiti 250 hrvatskih i stranih nakladnika, direktorica Vodopija istaknula je da će se već prvoga dana sajma, u 13.30 sati u Crvenom salonu, otvoriti izložbeni prostor vojvođanskih nakladnika, dok će u 15 sati na Sveučilištu Jurja Dobrile početi međunarodni znanstveni skup na temu "Socijalizam na klupi: kulturološke i povijesne interpretacije jugoslavenskog i postjugoslavenskih društava".

Sajam u radnom dijelu počinje već danas, nultog dana, susretom knjižničara i nakladnika, a očekuje dolazak više od 70 knjižničara iz cijele Hrvatske. Vodopija je izdvojila i program "Trenutak za prijatelja" u spomen na tri značajna imena hrvatske kulturne i umjetničke scene Mirka Kovača, Predraga Spasojevića i Ćiću Senjanovića. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter