Sve je spremno, snijeg može početi padati

(Arhiva)
(Arhiva)

Budući da Zimska služba započinje s dežurstvom 15. studenoga jučer je u Pazinu održana sjednica Stožera zaštite i spašavanja Istarske županije, na kojoj su osim članova stožera sudjelovali i predstavnici pravih osoba koje se profesionalno bave zaštitom i spašavanjem. Prema njihovim izvješćima sve su službe spremne za djelovanje u zimskim uvjetima, a Istarske ceste pripremile su sva potrebna materijalno tehnička sredstva za zimsko održavanje cesta.

- Ne dođe li do ekstremnih uvjeta sve će proći s redovnim službama, kaže Denis Stipanov, voditelj Službe zaštite i spašavanja pri Vatrogasnoj zajednici Istarske županije. Dodaje kako će se u slučaju ekstremnih uvjeta uključiti i ostali, a to su ponajprije vatrogasne ekipe, Dobrovoljna vatrogasna društva i ako treba ekipe Civilne zaštite.

Stipanov vjeruje kako se neke vremenske prognoze, koje predviđaju jaku i oštru zimu, neće obistiniti, te kako će sve proći bez većih poteškoća u čišćenju snijega i stvaranju uvjeta za normalan život stanovnika Istre i onih koji će kao turisti tijekom zime boraviti u Istarskoj županiji.

Nakon sjednica Stožera zaštite i spašavanja Istarske županije u pazinskoj Nadcestariji Istarskih cesta održana je smotra vozila uključenih u rad Zimske službe 2014./215. godine. Direktor Istarskih cesta Igor Maras ovom je prigodom rekao kako su za intervenciju u zimskim uvjetima 23 vozila opremljena plugovima i posipačima, 12 lakših vozila samo s posipačima, a stalno je stanju pripravnosti 75 ljudi, vozača, cestara i strojara. "Mehanizacija je sprema, spremne su i zalihe soli i ostali materijal. Od 15. studenoga spremni smo za zimsku službu", dodao je Maras.

Istarske ceste održavaju 1.620 kilometara državnih, županijskih i lokalnih cesta u Istri, a na njim se, kaže Maras, ništa  ne prepušta slučaju.

- Za posipavanje tih cesta spremno je 2.100 tona soli i 2.800 metara prostornih kamene sipine, a sve je to razmješteno na mjestima pripravnosti u Puli, Buzetu, Pazinu, Bujama, Labinu, Poreču i Žminju. Istarske ceste imaju svoje planove i programe rada i sve se odvija prema zacrtanim prioritetima, dodaje Maras i naglašava kako cestari spremno čekaju snijeg. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter