Sve je spremno - festival je poletio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni program 59. Pule jutros je predstavljen uz najavu gostiju, na konferenciji za novinare. Ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival, Zdenka Viškovic Vukic pozdravila je prisutne i napomenula da je festival uspio zadržati sve stare sponzore s kojima odlucno suraduje te da je listi sponzora uspio dodati i nova imena.

- Kao što vidite vrata Circola ponovo su otvorena, a uvod u festival bio je koncert grupe Let 3 s kojim je i festival poletio. Krecu filmovi na Kaštelu za koje volim reci da su za individualno gledanje, za razliku od onih u Areni koji su grupno iskustvo. Festival je ponovo prisutan u gradu, a na info punktu na Giardinima moguce je kupiti i "štrafanice" festivala - od majica koje svijetle u mraku do rokovnika - koje krasi novi vizualni identitet festivala, kazala je Viškovic Vukic.

Umjetnicki ravnatelj festivala Zlatko Vidackovic najavio je medunarodni program Europolis i Francusku kao zemlju prijatelj festivala.

- U programu Europolisa najviše je filmova koji dolaze iz Francuske. Naravno da fokus na neku zemlju nije unaprijed odreden vec se to iskristalizira kako se za festival biraju filmovi, a vezan je i za kvantitetu i kvalitetu filmske produkcije te godine u toj zemlji. U predprogramu je pola filmova iz Francuske, a drugu polovicu cine filmovi iz drugih zemalja. Program je prepun i od jutra do mraka moguce je gledati filmove u kinu i na Kaštelu. Predprogram se profilirao kao jedan mali festival namijenjen ponajviše Puljanima, a svi oni koji ce na 59. Pulu doci u tjednu kada se prikazuju filmovi iz nacionalnog programa reprize programa Europolis moci ce pogledati u kinu. Isto smo tako organizirali raspored dolaska gostiju koji ce biti prisutni na obije projekcije svojih filmova, kazao je Vidackovic.Da su svi popratni programi 59. Pule u tijeku potvrdila je producentica festivala Tanja Milicic. Ona je kazala i da ce na Giardinima nakon djecjih matineja biti održane i radionice u suradnji s udrugom Birikina osmišljene baš za njih, a danas su se mogli družiti s Charlijem Chaplinom.

O glazbenom programu otvaranja festivala govorio je Nenad Marjanovic - dr. Fric koji je kazao da je za to zadužena rock grupa The Light Cast koja je povodom 50 godina rocka u Puli odlucila izvesti sedam pjesama najpoznatijih pulskih bendova. Buduci da festival pocinje s pulskom povijesti rocka tako ce i završiti i to specijalnom projekcijom filma "Pulska veza" u kojoj su brojne uloge ostvarili upravo pulski glazbenici.

Tanja Milicic je na to dodala da je iznimno važno što su Puljani odlucili snimiti dugometražni film te da Pula zahvaljujuci tome više nije samo mjesto za filmske projekcije vec i za ozbiljnije promišljanje filmske produkcije. (Boris VINCEK; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter