Sve je ostvarivo ako je gradska uprava učinkovita i jeftina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrijeme je za promjene, vrijeme je da o važnim pitanjima odlučuju građani, a ne isključivo stranački poslušnici. Vrijeme je da iskoristimo vlastite potencijale za snažan razvoj gospodarstva, turizma i poljoprivrede, poručila je Evelina Biasiol-Brkljačić, kandidatkinja koalicije SDP-a, HSU-a i IL-a za gradonačelnicu Vodnjana, na javnoj tribini u ponedjeljak navečer u Galižani. Galižancima su se predstavili i kandidati s liste ove koalicije, ali i koalicijska kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika iz redova talijanske manjine Ester Giachin te Marino Baldini, kandidat koalicije predvođene SDP-om za istarskog župana.

Briga za starije kojih je sve više

Kako je navela Biasiol-Brkljačić, profesorica iz Vodnjana i dosadašnja HSU-ova vijećnica u županijskoj Skupštini, prioriteti ove socijalno osjetljive koalicije su pomoć i briga o djeci, o mladima te o umirovljenicima. Neodvojivo od toga je i potpuna komunalna opremljenost naselja Vodnjanštine, a dok to ne bude slučaj i dok se mještanima, posebno onima starije životne dobi, ne osiguraju svi potrebni sadržaji u njihovom mjestu, poput doktora, apoteke ili pošte, treba organizirani besplatni prijevoz koji bi povezivao Galižanu, Peroj i Vodnjan.

- Sve je to ostvarivo ako gradska uprava postane učinkovitija i jeftinija. Gradska uprava ima i obvezu osnovati mjesne odbore po naseljima, a Vijeća MO-ova će sama određivati prioritete u svom naselju. Vi, žitelji Galižane, najbolje znate koje su vam potrebe. Znam, na primjer, da u Galižani treba riješiti problem pješačke zone, jednosmjerno prometovanje i slično. Nije to lako napraviti, ali nije ni problem ako se gradska uprava počne baviti svim naseljima. Na Vodnjan, Galižanu i Peroj treba gledati kao sinergiju, rekla je Biasiol-Brkljačić.

U raspravu su se uključili i okupljeni mještani ističući neke od nedostataka poput onog da doktorica u Galižanu dolazi tek povremeno, dok su stariji u Peroju izgubili i tu uslugu. Temom mjesnih odbora, koji bi trebali biti spona između mještana i gradske uprave, te brige za starije kojih je sve više u naseljima, upravo su se i najviše bavili okupljeni.

- Specifičnost Galižane su starije osobe koje su same i trebaju pomoć zajednice, a tako će biti uskoro i u drugim naseljima. Zato bi Grad Vodnjan, kao što je osnivao razna poduzeća, trebao osnovati i društvo ili ustanovu koja će, sa zaposlenim njegovateljicama, brinuti o starima i nemoćnima, rekla je Biasiol-Brkljačić.

Sva naselja, nacionalnosti, generacije

Predstavljajući listu kandidata za Gradsko vijeće Vodnjana, Lucija Debeljuh iz SDP-a navela je da su to mahom visokoobrazovani ljudi, koji predstavljaju sva naselja, nacionalnosti, generacije i slično. Među njima su neki od dosadašnjih gradskih vijećnika, poput Gianfranca Vitassovicha i Josip Linardića iz HSU-a, Željke Mitrović iz redova Laburista te Flavija Gregorovića iz SDP-a, ujedno i najaktivnijih vijećnika u posljednjem sazivu. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter