Sve jaci mostovi izmedu Italije i Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na iducim parlamentarnim izborima manjine ce imati dvostruko pravo glasa, odnosno glasat ce za svoje predstavnike u Saboru uz mogucnost glasanja i za ostale stranke, dostignuce je koje su u ponedjeljak, kao dokaz dobre suradnje, tijekom susreta u pulskom Circolu istaknuli premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Talijanske unije Furio Radin. Kosor je pritom rekla da ce manjinci to pravo prvi put koristiti 2011., odnosno u izbornoj godini.

- Od temeljnih projekata, unatoc teškocama, nismo odustali, a kako ocekujem da ce iduca godina biti bolja, tako se nadamo da ce biti ostvareno ono što je dogovoreno s Talijanskom unijom, rekla je Kosor. Dodala je da se nitko ne smije bojati drugih, razlicitih, te da ce Vlada uvijek promišljati što može uciniti za jacanje najosjetljivijih skupina u društvu.

Zahvalila je talijanskom veleposlaniku u Hrvatskoj Alessandru Pignattiju Moranu di Custozi, koji je prisustvovao susretu, i državi Italiji, što su, kako je rekla, pružali potporu Hrvatskoj u pregovorima s EU-om, koji bi se, po njenim prognozama, trebali okoncati pocetkom iduce godine. Rekla je i da Hrvatska s Italijom stalno pojacava mostove suradnje što se, kako veli, ogleda i u odlicnoj suradnji s Talijanskom unijom.

Premijerka nije mogla zaobici Radinovu politicku ulogu u svojoj Vladi.

- Radin je predani clan koalicije koji ne sudjeluje samo u temama o manjinama, vec i u svim ostalim temama važnim za državu. Nitko u koaliciji nije zatvoren u nekakav mali prostor, vec je to prostor za djelovanje svih nas, ocijenila je.

Osim dvostrukog prava glasa, Radin je kao dokaz dobre suradnje s Vladom istaknuo to što je zakonom, a ne samo više lokalnim statutima, osigurana dvojezicnost.

- Dvojezicni šalteri u policijskim postajama u Istri predstavljaju mali, ali znacajan cin uvodenja dvojezicnosti u državnoj upravi. Odluka da se uvedu dvojezicni nazivi na Istarskom ipsilonu vec se ubraja u znacajno dostignuce, istaknuo je Radin.

Upozorio je da je školski sustav manjina, pogotovo talijanske, dobar, ali krhak.

- Spajanje razreda moglo bi vrlo lako dovesti do gašenja škola, što je vrlo pogubno za svaku nacionalnu manjina. Stoga ovdje javno upucujem apel da se odustane od redukcija broja razreda, iskoristio je Radin prisutnost resornog ministra Radovana Fuchsa ne bi li upozorio na problem koji bi potencijalno mogao biti znatan za Talijansku uniju.

Pohvalio je Istru kao regiju u kojoj se Talijani ne osjecaju kao manjina, dok je za Pulu rekao da je grad koji diše hrvatskom i talijanskom kulturom.


Podijeli: Facebook Twiter