Sve jače povezivanje općina triju država na Krasu

Načelnici tri općine u tri susjedne države (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
Načelnici tri općine u tri susjedne države (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Rukovali su se na samoj graničnoj crti kod podignute rampe te time simbolično otvorili manifestaciju "Dan otvorene granice Vodice - Golac " na Ćićariji, načelnici tri zbratimljene općine u tri susjedne države, Lanišća u Hrvatskoj, Hrpelje - Kozina u Sloveniji i Dolina -San Dorligo della Valle u Italiji; Neven Mikac, Zvonko Benčić Midre i Sandy Klun.

Suradnja već 33 godine

Suradnja između općina Hrpelje - Kozina i Dolina - San Dorligo della Valle uspostavljena je prije 33 godine, prije četiri im se pridružila i laniška općina da bi lani sve tri jedinice lokalne samouprave potpisale povelju o bratimljenju i još više učvrstile suradnju. Jedinstven je to primjer suradnje među općinama koje se naslanjaju jedna na drugu u tri države, a koje se protežu na području Krasa; hrvatskog, slovenskog i talijanskog.

- Iskreno sam sretan da gradimo dobrosusjedske odnose i što je najvažnije - ljudske odnose, da "rušimo" granice koje su nam neki postavili i njima nas razdvajali i da za naše potomke zajednički gradimo bolji život nego su ga imali naši stariji, poručio je načelnik općine Hrpelje - Kozina Zvonko Benčić Midre.

Sandy Klun, načelnik općine Dolina -San Dorligo della Valle, koji je na tu funkciju stupio prije nekoliko mjeseci i naslijedio svoju prethodnicu Fulviju Premolin , izrazio je nadu da za godinu, dvije, na cesti između Golca i Vodica neće biti rampe jer će Hrvatska ući u Schengenski prostor.

- Naša ideja bila je da se tri općine koje imaju zajedničko obilježje, a to je istarski Kras, povežu i razvijaju međusobne odnose i suradnju, istaknuo je načelnik laniške općine Neven Mikac. Podsjetio je na dugogodišnju inicijativu da se cesta Golac - Vodice ponovo otvori za promet, a njena obnova kandidira na fondove EU. Izgrađena je daleke 1848. godine te nosi epitet najstarije ceste koja je iz unutrašnjosti vodila prema Istri i bila prava prometna žila kucavica ovih prostora.

Dan otvorenih vrata u Speleo kući

Laniška općina, teritorijalno najveća, ali sa svojih 329 žitelja, ujedno i stanovništvom najsiromašnija istarska općina, spremno se otvorila prema slovenskim i talijanskim susjedima radi suradnje na gospodarskom, kulturnom, sportskom i društvenom planu. Na  području općine u Hrpelje - Kozina živi oko 4.200 stanovnika, a u Dolini oko 6.000 stanovnika.

Međudržavna manifestacija započela je podizanjem granične rampe na cesti koja spaja Vodice i Golac. Nastupio je pjevački zbor Slavnik, a vrijedne mještanke Ćićarije kolačima su počastile brojne goste. U Vodicama, u Znanstveno edukativnom centru Speleo kuća, organiziran je dan otvorenih vrata.

Rekonstrukcija napuštene stare školske zgrade i njezina prenamjena u Speleo kuću bila je jedna od najznačajnijih aktivnosti projekta KUP - Karst Underground Protection koji je sufinanciran u sklopu prekograničnog IPA programa EU CBC SI - HR 2007. - 2013. godine. Projekt je koordinirala i implementirala Istarska županija, Odsjek za zaštitu prirode i okoliša, kao vodeći partner.

- Na početku smo novog EU projekta "Život - voda", vrijednog 550.000 eura, a njime bi se među ostalim opremila Speleo - kuća i uredio muzejski prostor, rekao je koordinator projekta KUP Bruno Kostelić govoreći o daljnjem korištenju EU fondova prekogranične suradnje Slovenije i Hrvatske.

Rujanska manifestacija nastavljena je u susjednoj Sloveniji, u Golcu koje je po prvi puta obilježilo općinski praznik temeljeći ga upravo na projektu "Dan otvorene granice". U subotu je bio moguć prijelaz hrvatsko-slovenske granice s osobnom iskaznicom za posjetitelje i bicikliste na planinarskoj cesti kroz Ostrić i Žabnik te na cesti Golac - Vodice. Mnogi su iskoristili priliku provesti se bijelom cestom između Golca i Vodica koja inače nije prohodna, već je zapriječena rampom. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter