Sve izvjesnije da se u Sarajevu dogodio teroristički napad

Sarajevo (Arhiva)
Sarajevo (Arhiva)

Policijska istraga o okolnostima i motivima ubojstva dvojice vojnika, koje je u srijedu navečer počinjeno u Sarajevu, još uvijek traje, a prate je brojna nagađanja uključujući ocjena kako je riječ o terorističkom činu osobe povezane s radikalnim islamistima, no stručnjaci upozoravaju kako je za takve zaključke još isuviše rano sve dok se ne utvrdi što je točno motiviralo ubojicu.

Zamjenik ministrice obrane BiH Emir Suljagić u četvrtak je ustvrdio kako je jasno da je ubojica Enes Omeragić za metu imao baš vojnike te kako se iz toga može i zaključiti da je riječ o terorizmu.

»Sve je izvjesnije kako je riječ o terorističkom napadu«, kazao je Suljagić za BH radio 1.

Dodao je i kako je »sasvim izvjesno« da je Omeragić povezan s osobama radikalnih vjerskih odnosno tekfirijskih uvjerenja.

Dokaz da je u pozadini svega terorizam Suljagić vidi i u činjenici da je na mjestu na kojemu je počinjen napad bilo i drugih osoba, no Omeragić je za mete izabrao baš vojnike u odorama oružanih snaga BiH.

Nekoliko očevidaca zločina kojega je Omeragić počio ubivši vojnike Amina Salkića (26) i Nedeljka Radića (34) posvjedočilo je novinarima kako je napadač, koji se raznio bombom nakon što ga je policija pronašla u kući u kojoj se skrivao, odijevanjem i ponašanjem odavao dojam osobe bliske radikalnim islamistima.

»Dnevni avaz« u četvrtak prenosi izjave neimenovanih stanovnika naselja Sokolje, u kojemu je Omeragić živio, koji tvrde kako se on u posljednje vrijeme družio s osobama arapskog podrijetla koje su se tamo doselile te kako je upravo tada počeo mijenjati ponašanje.

Tekfirije u koje je Suljagić svrstao ubojicu Omeragića predstavljaju struja radikalnog islamizma odnosno vehabizma, a većinu drugih muslimana optužuju za idolopoklonstvo. Njihovo je tumačenje kako je dopušteno ubiti svakoga onoga tko se protivi njihovu tumačenju islama.

Sljedbenici te otpadničke struje u islamu u Siriji ratuju kao ogranak Al-Kaide i često posežu za brutalnim ubojstvima neistomišljenika.

Profesor sigurnosnih studija na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu Vlado Azinović, vrstan poznavatelj islamskog radikalizma, u četvrtak je ipak bio krajnje oprezan u komentiranju ubojstva dvojice vojnika.

»Ništa se ne može kazati prije nego što istraga bude dovršena. Što je sve motiviralo Omeragića da ubije dvojicu vojnika u jednoj kladionici za sada nije jasno nikome pa ni policiji. Oni sada utvrđuju činjenice, razgovaraju sa svjedocima i sklapaju kockice kompliciranog mozaika. Dok se to ne dogodi, nemaju smisla nikakve preuranjene ocjene«, kazao je Azinović Hini.

Istaknuo je kako je sada najvažnije da se ta istraga što prije okonča jer će u protivnom slijediti sve više nagađanja koja samo potiču uznemirnost ionako prisutnu od prošlotjednih terorističkih napada u Parizu.

Napadač se raznio bombom

Brojne policijske snage uključujući i pripadnike posebnih postrojbi u srijedu u večernjim satima tragale su za napadačem koji je u predgrađu Sarajeva ubio dvojicu pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a još tri su osobe ozlijeđene.

Prema pisanju Avaza , ubojica dvojice vojnika, Enes Omeragić, raznio se bombom.

Informaciju da je jedna osoba počinila samoubojstvo u opkoljenoj kući potvrdio je Avazu i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. On je dodao da tijelo treba biti identificirano kako bi se sa sigurnošću znalo da se radi o osumnjičenom Enesu Omeragiću.

U srijedu u kasnim večernjim satima sazvana je izvanredna sjednica Zajedničkog stožera OS BiH i rukovodećih ljudi državnog ministarstva obrane, a doministar obrane Boris Jerinić izjavio je kako se čini da je ovaj napad bio teroristički čin.

Teroristički napad

"Sve aludira na to da je u biti riječ o o terorističkom napadu na instituciju i oružane snage", kazao je doministar Jerinić lokalnim medijima u srijedu nešto prije ponoći. Ministrica obrane Marina Pendeš na službenom je putu izvan zemlje pa je mijenjaju Jerinić i drugi doministar Emir Suljagić koji je ubojstvo vojnika opisao kao užasan zločin.

Zbog napada u večernjim je satima sazvan i koordinacijski sastanak predstavnika svih sigurnosnih službi u BiH no ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara i ravnatelj Uprave policije MUP-a FBiH Dragan Lukač odlučno tvrde kako policija kontrolira stanje, a građane pozivaju da ostanu mirni i ne podliježu panici.

"Nema mjesta panici", kazao je Lukač.

Veliki broj policajaca u noćnim je satima opkolio naselje Sokolje koje se nalazi u pregrađu Sarajeva i gdje je kuća u kojoj živi Enes Omeragić koji je, prema tvrdnjama medija, ubio vojnike Armina Salkića i Nedeljka Radića.

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara izjavio je u Sarajevu u srijedu navečer kako policija nakon ubojstva dvojice vojnika kontrolira sigurnosno stanje i da nema razloga za paniku te ocijenio kako je još rano za kvalificiranje tog napada za koje očevici tvrde da ga je izvršio napadač navodno odjeven kao radikalni islamist .

"Ovo je jedan gnusan zločin, ubijena su dvojica pripadnika oružanih snaga a jedan je ozlijeđen  Moramo utvrditi koji je motiv, koji su razlozi za napad i nakon toga ćemo moći reći nešto više", kazao je Čampara novinarima u naselju Rajlovac gdje je napad i počinjen.

"Molim građane da ostanu mirni. Policija radi svoj posao i mi imamo snage da s ovim izađemo na kraj", kazao je federalni ministar unutarnjih poslova.

Strašan zločin

Ubijeni vojnici identificirani su kao Armin Salkić (26) i Nedeljko Radić (34), Bošnjak i Srbin. Obojica su bili vozači u postrojbi vojne policije stacionirane u vojarni u Rajlovcu.

"Ovo je strašan dan za oružane snage", kazao je zamjenik ministrice obrane Emir Suljagić koji je nakon napada stigao u Rajlovac.

"Dvije su osobe smrtno stradale a riječ je o pripadnicima oružanih snaga BiH", potvrdio je glasnogovornik sarajevske policije Irfan Nefić.

Uz pripadnike sarajevske policije u potragu su uključeni i vojni policajci te posebni tim Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji je spreman preuzeti istragu ukoliko se utvrdi da je riječ o terorističkom napadu kako je rekla glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić.

Napadač odjeven poput vehabija

Očevici su policiji prenijeli informacije kako je napadač navodno bio odjeven poput vehabija, pripadnika radikalnog islamističkog pokreta, čime su potaknute glasine kako je možda riječ o terorističkom činu.

Nefić je kazao kako se o tome ne može ništa određeno tvrditi sve dok se ne završi istraga.

Iz bolničkih izvora potvrđeno je kako je još jedna osoba koja je ozlijeđena u napadu liječnički zbrinuta te kako je izvan životne opasnosti. 

Azra Dedajić, glasnogovornica Kliničkog centra u Sarajevu kazala je kako je muškarac srednje životne dobi ozlijeđen rasprsnutim staklom.

Nefić je rekao kako je napadač nakon napada na kladionicu vatru otvorio i na autobus gradskog prometa pri čemu je polomljeno nekoliko stakala na vozilu od čega su ozlijeđene tri osobe. 

Napadač za kojega su mediji objavili da se zove Enes Omeragić te da je nastanjen u Sarajevu je nešto prije 20 sati iz strojnice pucao na jednu kladionicu u sarajevskom predgrađu Rajlovac gdje je i ubio dvojicu vojnika.

Pucao na kladionicu

Ubojstvo dvojice pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine počinjeno u srijedu navečer u Sarajevu ne može se tretirati kao teroristički čin sve dok se ne utvrde točne okolnosti pod kojima se to zbilo, izjavio je ravnatelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanić.

Nakon napada u kojemu su ubijena dvojica vojnika a jedan ozlijeđen kada je na njih pucano iz automatskog oružja u naselju Rajlovac Stanić je izjavio kako se za počiniteljem traga te kako valja sačekati izvješće lokalne policije koja je prva intervenirala i traga za počiniteljem.

"Za sada ne možemo reći je li u pitanju teroristički čin sve dok ne pronađemo počinitelje i utvrdimo činjenice", kazao je ravnatelj SIPA-e kako ga citira portal lista "Dnevni avaz". Za sada se kao počinitelj napada spominje osoba po imenu Enes Omeragić no policija nije potvrdila tu informaciju.

Do pucnjave je došlo nešto prije 20 sati a napadač je pucao na jednu kladionicu u naselju Rajlovac gdje se nalazi i vojarna oružanih snaga BiH. Nakon toga vatru je otvorio i na autobus koji se nalazi u blizini.

Uz pripadnike civilne policije u istragu su se uključili i vojni policajci. (Hina, NL portal)


Podijeli: Facebook Twiter