Sve gradevine u Hrvatskoj nelegalne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svatko je kriv dok ne dokaže svoju nevinost, moglo bi se po mišljenju pravnih strucnjaka zakljuciti kad se procitaju posljednje izmjene i dopune Zakona o prostornom uredenju i gradnji.

U njima se, naime, navodi da se svaka gradevina koja je upisana u zemljišnoj knjizi bez zabilježbe da je priložen akt za njenu upotrebu smatra nezakonitom, a onaj tko tvrdi suprotno, dakle da njegova gradevina nije nezakonita, to mora dokazati.

To bi drugim rijecima znacilo, smatraju pravnici s kojima smo razgovarali, da su trenutno sve gradevine u Hrvatskoj - nelegalne, a svi vlasnici nekretnina smatraju se "krivima" dok ne dokažu svoju "nevinost"! Naime, ni jedna gradevina u državi nije upisana u zemljišnim knjigama uz zabilježbu da posjeduje uporabnu dozvolu ili neki drugi zamjenski akt.

Dosad se u zemljišnim knjigama mogla pronaci jedino zabilježba da neka zgrada ne posjeduje uporabnu dozvolu, koja bi se pak brisala kad bi se ta dozvola priložila spisu.

Kupcima vezane ruke

Da bi stvar bila gora, zakonodavac je uz ove zakonske izmjene donio i Zakon o postupanju s nezakonito izgradenim zgradama u kojem se navodi da se "nezakonito izgradena zgrada, odnosno zemljište na kojem je izgradena ne mogu otuditi dok se takva zgrada ne ukloni".

Pojednostavljeno receno, ni jedan stan, zgrada ili kuca u Hrvatskoj ne mogu se trenutno prodati, odnosno uknjižiti na novog vlasnika, buduci da ni jedna gradevina trenutno nije legalna.

Tako barem tvrde naši sugovornici - odvjetnici, koji vec gotovo mjesec dana, odnosno od stupanja na snagu novih zakonskih akata, cekaju na knjiženje kupoprodajnih ugovora. Opcinski sud u Puli, prema njihovim tvrdnjama, ne želi ništa ciniti dok ne dobije naputke od resornog ministarstva.

To nam potvrduju i u agencijama za nekretnine, koje vec mjesec dana bezuspješno pokušavaju knjižiti nove kupce. Svi su konsternirani novim zakonskim odredbama, koje su, po njihovim rijecima, paralizirale trgovinu nekretninama. I to u vrijeme krize, kada je prodaja ionako loša.

Agencije: To je protuustavno!

U agencijama smatraju da su takve zakonske odredbe protuustavne jer zadiru u pitanje vlasništva. S tim se slažu i odvjetnici s kojima smo razgovarali. Kažu nam da su sada promet i korištenje nekretnina izjednacene kategorije, što se, po njima, nije smjelo dogoditi. Isticu da je svacije pravo da kupi i knjiži se na nekretninu - pa makar ona bila i bespravna - ako je upoznat s pravim stanjem stvari.

U Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva ne slažu se s takvim tumacenjem zakonskih odredbi. Na upit smatraju li se temeljem novih zakona sve gradevine u Hrvatskoj nelegalnima, buduci da ni jedna još u zemljišnim knjigama nema zabilježbu o uporabnoj dozvoli, odgovaraju:

"Ne! To znaci da se svaka gradevina koja je upisana u zemljišnoj knjizi ne smatra 'legalnom' u smislu upravnih propisa koji ureduju gradenje, tj. da je izgradena na temelju i u skladu s gradevinskom dozvolom, odnosno drugim aktom za gradenje samo zato što je upisana u zemljišnoj knjizi.

Naime, 'legalnom' se gradevinom, u smislu spomenutih propisa, može smatrati samo gradevina koja je izgradena na temelju gradevinske dozvole, drugog odgovarajuceg akta, odnosno koja je zakonom izjednacena s takvom gradevinom, a što se dokazuje tom dozvolom, aktom, odnosno pozivom na odredbu zakona o izjednacavanju i dokumentima propisanim tom odredbom ili uporabnom dozvolom, odnosno drugim aktom za uporabu".

Po njima je novim zakonskim odredbama zapravo pojednostavljen i ubrzan postupak dokazivanja legalnosti objekata jer se sada to može dokazivati izvatkom iz zemljišnih knjiga. No, ponavljamo da ni jedna nekretnina još uvijek nema takvu zabilježbu u zemljišnim knjigama. Na upit nisu li svi vlasnici nekretnina u Hrvatskoj proglašeni bespravnim graditeljima dok ne dokažu suprotno uporabnom dozvolom, u ministarstvu ponovno odgovaraju nijecno.

Zanimalo nas je i nije li novim zakonskim odredbama onemogucen promet nekretninama u Hrvatskoj? Naime, u Zakonu o postupanju s nezakonito izgradenim zgradama navodi se da se takva zgrada ne može otuditi dok se ne ukloni te se ugovor o kupoprodaji ne može provesti u zemljišnim knjigama.

"Izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uredenju i gradnji nije onemogucen promet nekretninama, vec je stvorena pretpostavka za afirmaciju nacela istinitosti podataka sadržanih u zemljišnoj knjizi i na taj nacin povecana pravna sigurnost u prometu nekretninama.

Nakon zakonskih izmjena svaki kupac gradevine upisane u zemljišnoj knjizi bez zabilježbe o aktu za uporabu iste zna da sama cinjenica što je ona upisana u zemljišnoj knjizi ne znaci da je i izgradena u skladu s upravnim propisima o gradnji te da s tim u vezi od prodavatelja treba zatražiti odgovarajuce dokumente.

Tvrdnja, pak, iz dijela pitanja koja se odnosi na Zakon o postupanju s nezakonito izgradenim zgradama je tocna i nekretnina na kojoj se nalazi nezakonita zgrada se ne može otuditi dok se takva zgrada ne ukloni ili ne ozakoni", odgovaraju iz ministarstva. (Bojan ŽIŽOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter