Sve fekalije Labinštine u Bršicu, prekrasan fjord? Neće moći!

Sjednica Vijeća trajala je tri sata
Sjednica Vijeća trajala je tri sata

Na sjednici Općinskog vijeća Raše u ponedjeljak bilo je jako burno i vruće, i u prenesenom i u doslovnom smislu jer se klima-uređaj isključio već nakon sat vremena, a sjednica je potrajala više od tri sata. Atmosfera je dosegla stadij usijanja već na drugoj točki dnevnog reda, kod razmatranja radne verzije Studije izvedivosti Sustava odvodnje otpadnih voda Aglomeracije Labina, Raše i Rapca.

Studija koštala 850 tisuća kuna

Vijećnica je bila premala da primi sve vijećnike i goste. Bili su tu izrađivač studije (koja je plaćena 850 tisuća kuna) Josip Jozić ispred tvrtke Wyg savjetovanje, zatim Darko Dobrović i Stjepan Kamber iz Hrvatskih voda, direktor Istarskog vodozaštitnog sustava Darko Bratulić te direktor labinskog Vodovoda Dino Škopac sa suradnicima. Opsežnom studijom predviđene su dvije aglomeracije za odvodnju na Labinštini, aglomeracija Labin-Raša te Rabac, pojasnio je Jozić. Predviđa se izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Rapcu, na Rtu Sv. Andrija, kao i u Raši, pet kilometara od naselja, na pomorskom dobru.

Investicija iznosi između 200 i 250 milijuna kuna, rok dovršetka je kraj 2020. za aglomeraciju Labin-Raša te 2023. za aglomeraciju Rabac. Iz EU fondova trebalo bi se namaknuti 70 posto novca, dok bi Grad Labin i Općina Raša trebale podmiriti četiri milijuna kuna, popola. Dio troška snosili bi i potrošači - prema izračunima iz Studije, umjesto sadašnjih 15,91 kunu za kubni metar vode, po puštanju sustava u funkciju plaćali bi 30 kuna. Stjepan Kamber iz Hrvatskih voda pojasnio je da bi, ukoliko se projekt ne realizira, mjesečni računi bili još veći, jer će kad se prekorači rok za prilagodbu sustava, EU naplaćivati kazne. "Ako nam EU zatvori dotok sredstava, za 239 aglomeracija koje su potrebne u državi, sve troškove morat ćemo snositi sami. Cijena kubnog metra vode bila bi 60-80 kuna", rekao je Kamber.

Prvi je veoma burno i emotivno reagirao vijećnik Ivan Mohorović (HDZ). "Došli ste nam opaliti pljusku, pričati bajke, da ne kažem kako mislite da smo glupi te mislimo pristati na te vaše ucjene i nametanja. Ta su vremena, na sreću, iza nas. Zar zaista mislite da nam možete prodati rog za svijeću i da bi itko razuman pristao da nam se sve fekalije Labinštine slijevaju u Bršicu, prekrasan fjord. Ne pristajem na to i da vi nama platite", grmio je Mohorović.

Bez stranačkih razlika

Istog su stava bili i Dalibor Kvaternik (SDP), Atilio Paliska (HSU), Ramo Mujanović (IDS), Šućuralija Bašić (Nezavisni) te ostali vijećnici, za koje te večeri nije postojala stranačka podijeljenost. Ili, kako je rekla zamjenica načelnice Tajana Kovač, "ovdje smo da štitimo građane općine Raša, oni su nas izabrali da im služimo, stoga na tako nešto nećemo pristati". Vijećnici su svi redom ocijenili radnu studiju kao nepouzdanu, zapitavši se u jednom trenutku što bi se dogodilo da napukne cijev. "Utopili bismo se u fekalijama", rekao je vijećnik Paliska te ustvrdio da svaki materijal ima "skrivenu grešku".

- Od ove studije očekivala sam kudikamo više, prvo da zbog važnosti tematike njena izrada neće kasniti gotovo pet mjeseci, da će biti izrađena za cijelu Labinštinu kako je određeno projektnim zadatkom, a ne samo za njen uži dio, te da će obraditi barem dva-tri rješenja s lokacijama pročistača i pružiti jasnu sliku o tome koja je opcija najoptimalnija iz svakog aspekta, troškovnog, provedbenog. To se iz predstavljenog ne vidi. Ovaj model osmišljen je tako da rješava samo probleme drugih, u ovom slučaju grada Labina, model čijim odbacivanjem Raša neće ništa izgubiti. Dapače, uvjerena sam da će građani Raše biti na dobitku ako ne prihvatimo ovakvu studiju, rekla je raška načelnica Glorija Paliska Bolterstein.

Podsjetila je da je u svom izbornom programu pitanje raške odvodnje (i raškog kanala) označila primarnim. "Svi znamo da je to rak-rana našeg općinskog središta. Ako to riješimo, riješili smo pitanje zdravlja. Zaštitili smo naše izvore pitke vode te riješili pitanje smrada iz kanala ljeti. Nismo sjedili skrštenih ruku - izradili smo projektnu dokumentaciju, imamo lokacijsku dozvolu za projekt odvodnje naselja Krapan i Raša s idejom rekonstrukcije pročistača na njegovoj staroj lokaciji. Nastavljamo tim putem, želimo te projekte kandidirati na natječaje za bespovratna sredstva. Očito je da sami najbolje možemo riješiti problem kanalizacije i odvodnje. Neću dopustiti da se pitanje tuđe odvodnje lomi na teret građana Raše. Raša je dosta trpjela tuđe fekalije, građani su zaslužili drukčiji tretman", rekla je Paliska Bolterstein.

Dalje samostalno

Nakon više od dva sata rasprave te polusatne stanke vijećnici su jednoglasno izglasali zaključak da se radna verzija Studije sustava odvodnje otpadnih voda, čiji je naručitelj labinski Vodovod, ne prihvaća. Razloga ima više i nisu prihvatljivi za Općinu Raša, navodi se u zaključku te nastavlja da Općina neće kao partner sudjelovati u projektu te će samostalno nastaviti izradu projektne dokumentacije za sustav odvodnje otpadnih voda u Raši i Krapanu. Zaključak je stupio na snagu odmah, a objavit će se u Službenim novinama Općine Raša. Jednoglasno su prihvaćeni izvješće o prošlogodišnjem radu Komunalnog poduzeća 1. Maj i prijedlog odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja naselja Trget.

Vijećnici bili i pretihi

Kada je Kamber iz Hrvatskih voda htio pojasniti još neke parametre iz Studije, vijećnik Mohorović ga je prekinuo riječima: "Molim vas, prestanite, već smo se svi negativno izjasnili, ne pokušavajte nam više prati mozak. Ne trošite energiju na to. Znamo se snaći i sami, imamo alternative i sprovest ćemo ih u djelo". Dodatnu motivaciju vijećnicima, na iznenađenje izrađivača Studije, dao je direktor Istarskog vodozaštitnog sustava Bratulić, poručivši im da su čak i pretihi.

- Potrebna je revizija Studije. U njoj, recimo, nema ni retka o tome zašto se potrošnja vode ne plaća solidarno. Zašto bi netko plaćao skuplju, a netko jeftiniju vodu? Mišljenja sam da ste žrtvovani kako bi se ta voda mogla trošiti u obalnom području Istre. Pokrenite studiju o realnoj cijeni vode za sve stanovništvo. Ima tu još puno nesklada te imate itekako pravo biti bučni, rekao je Bratulić. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter