Sve češće krađe košnica i trovanja pčela

Pčelari kraj košnica Ivana Kovača gdje su otrovane pčele (V. HABEREITER)
Pčelari kraj košnica Ivana Kovača gdje su otrovane pčele (V. HABEREITER)

Uz klimatske promjene, proteklu toplu i vlažnu zimu koja je štetila pčelama, zbog koje strahuju da ove godine uopće neće imati meda, pčelare pogađaju i druge nedaće izazvane ljudskom rukom - krađe i uništavanje košnica, te trovanja pčela, probleme na koje su na jučerašnjoj konferenciji za novinare upozorili članovi porečke udruge pčelara Nektar.

Udruga okuplja sedamdesetak članova s cijele Poreštine, a konferenciju su odlučiti održati u Vižinadi, mjestu gdje su se zbili zadnji nemili događaji, objasnio je predsjednik Nektara Petar Banko. Uz njega na konferenciji su bili još i tajnik udruge Ivan Kovač, te pčelari Danilo Ventin, Stjepan Klicić i Melita Mekiš Pongrac.

Uginule od preparata za insekte

Zadnji slučaj zbio se prošlog tjedna kada se dogodilo trovanje pčela u pčelinjaku uz trasu Parenzane od Vižinade prema Motovunu gdje se nalaze košnice pčelara Kovača.

- Tamo imamo 12 košnica, a trovanjem nam je uginulo oko 30 posto pčela. Kada smo dobili dojavu od kolege, koji isto ima košnice u blizini, odmah smo izašli na teren, zvali smo policiju i veterinarsku inspekciju. Obišli smo cijeli teritorij, porijeklo otrova nije poznato, nije bilo zahvata u prostoru, prskanja nasada ni tretiranja pesticidima, nego je riječ o namjernom trovanju, što se vidjelo i po uginulim pčelama - isplaženi jezik i krila na V, otrovane su preparatom za trovanje insekata. Da se točno utvrdi o kojem se otrovu radi, dug je put, analize bi koštale više od štete pa smo od toga odustali, kaže Kovač.

Košnice se nalaze uz trasu Parenzane gdje od nedavno prometuje turistički vlakić, a ovaj pčelar s dugogodišnjim iskustvom i radom u pčelarstvu uključio se u ovaj turistički projekt i otvorio prodajno mjesto na polaznoj stanici vlakića, što je ujedno i promocija ponude ovoga kraja. No veli, Kovač, sva ta dobra namjera pada u drugi plan kada se naiđe na ovakav čin.

Istarski med vrhunske je kvalitete

O svemu su obavijestili i ovdašnju Lovačku udrugu, čiji su članovi također obećali pomoć u kontroli područja, no ostaje gorka činjenica da je netko spreman na ovakav čin. Nedavno je, veli Kovač bio na Konferenciji o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda u Opatiji na kojoj je istaknuto da je pčela ostala među malobrojnim proizvođačima izvornih prirodnih namirnica, a istarski med po kvaliteti na vrhu u Europi i ovakve stvari im sigurno ne trebaju. (V. HABEREITER)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter