Sve boje proljeća na pulskoj tržnici

Proljeće na pulskoj tržnici (M. MIJOŠEK)
Proljeće na pulskoj tržnici (M. MIJOŠEK)

Iako je kalendarski stiglo prekjučer, proljeće traje već gotovo mjesec dana. Da je uranilo, bilo je jasno već početkom veljače kada su se na pulskoj tržnici pojavili prvi maceti šparuga. Cijena šparuga već je polako pala, i već se mogu kupiti i za 15 kuna.

- Šparuge su već skoro gotove, a sada su na redu namirnice koje "jačaju krv", veli nam Marija, prodavačica na tržnici koja svoje voće i povrće prodaje već 15-ak godina. Dodaje da je proljeće odlično vrijeme za kupnju mladih salata, rotkvica, luka, dakle, svega što je netom izraslo, jer su plodovi zemlje sada najsočniji i najukusniji. Gospođa Nevenka s drugog štanda veli nam da su i paprike, kao i rotkvice, najbolje u ovo doba godine. No, za razliku od "crvenih glavica", paprike koštaju od 25 do 30 kuna. Skupe su, vele nam jučerašnji kupci, no treba imati na umu da je uvijek tako na početku sezone.

Osim rotkvica i paprika, pulska je tržnica bila krcata blitvom i špinatom, idealnim obrokom za ovo doba godine kada organizam, nakon teške zimske prehrane, traži laganiju i lako probavljivu hranu. Cijena je povoljna, od 10 do 16 kuna, a isto toliko je koštala salatina. Mišanca se nudila za 16 kuna, a na štandovima pulske tržnice pojavile su se i prve jagode koje su koštale 18 kuna za košaricu. Budući da je u proljeće sve mlado, i mladi krumpir je na listi želja kupaca, a cijena mu je 10 kuna.

I na ribarnici je "muving", a ni ponuda ribe nije bila loša. Srdele su i dalje najtraženija roba, jer osim što su zdrave, cijena su pristupačne.

- Došlo je proljeće, treba skinuti zalihe skupljene preko zime, našalila se s nama jedna gospođa dok je kupovala divlje orade koje su koštale 60 kuna. (Nera SOFTIĆ; snimio Milivoj MIJOŠEK)

CIJELU REPORTAŽU S PULSKE TRŽNICE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter