Svatko nosi knjigu u sebi


Roman "Iskupljeni princ" pulskog autora Vladimira Papića predstavljen je sinoć u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici, a o knjizi su osim autora govorili književna kritičarka Vanesa Begić te glumac i Papićev prijatelj Valter Roša.

Radi se o knjizi u žanru magijskog realizma koji Papiću prema vlastitom priznanju paše zbog toga što to nije žanr koji nije potpuna fikcija, a nije ni suhoparan kao realizam.

Kompleksno djelo

- Sviđa mi se taj začinjeni realizam, rekao je Papić koji je sebe i roman predstavio vodeći svojevrsni intervju sam sa sobom, za koji je unaprijed pripremio pitanja, pročitao ih i odgovarao. Potvrdno je pritom odgovorio na pomalo uvijenu tezu Valtera Roše da svi likovi zapravo predstavljaju samog autora i proizašli su iz njega. Kao uzore naveo je Marqueza i "Sto godina samoće", Borgesa te Kunderu zbog njegove filozofije egzistencijalizma.

Kako kaže, ideja za roman je rasla u njemu, nejasna i maglovita da bi se kasnije iskristalizirala te ju je odlučio zapisati.

Papić inače radi kao profesor hrvatskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi Šijana, a u školama u kojima je radio vodio je radionice kreativnog pisanja koje su iznjedrile pet e-knjiga s učeničkim pričama, među kojima su neke nagrađivane na državnoj razini. Radionice kreativnog pisanja vodio je i u sklopu Art&Music festivala, kao i u sklopu Bloomsdaya koja je također iznjedrila e-knjigu. Zbirka priča "Navijam za tebe" ušla je u uži izbor za Nagradu Prozak te je objavljena kao e-zbirka u nakladi Studija TiM iz Rijeke, a njegove kratke priče bile su visoko plasirane na raznim natječajima te uvrštene u druge zbirke.

- Svatko od nas nosi knjigu u sebi, kaže Papić.

Valter Roša je rekao da nije očekivao ovakvu kompleksnost djela te da je autor prenio iskustvo koje je sakupio po mjestima gdje je živio. Papić je inače rođen u Beogradu, a osnovnu i srednju školu pohađao je u Beogradu i Tel Avivu.

Individualna pobjeda

- Djelo je izuzetno slikovito, bajkovito, moglo bi biti dobar neo noir film, kaže Roša kojeg podsjeća na "Klub boraca", "Sin City" ili "Božansku komediju", točnije "Pakao" i to iz razloga što se dotiče pitanje ovog društva u kojem se živi u nekoj slobodi, demokraciji, bez zidova, ali Papić na suptilan način pokazuje da živimo u teroru. Roša je istaknuo da je tema neprilagođenosti i otuđenosti jako dobro obrađena u knjizi, konstatiravši da danas živimo u društvu spektakla u kojem su političari postali pop zvijezde i glavne vijesti, dok su važe stvari kao što su kultura i umjetnost marginalizirani, što je Papić jako dobro detektirao. "Najlakše je manipulirati masama, ali pojedinac zna kako i što, onda je to najčešće nekakva individualna pobjeda. Mislim da je ova knjiga početak individualne pobjede Vladimira Papića", zaključio je Roša.

Knjiga je objavljena u nakladi Nove poetike. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter