Svakom turistickom poduzecu poklonjeno najmanje 50 mil. €

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državno odvjetništvo, koje bi trebalo braniti Hrvatsku od kriminala, postalo je ratni profiter, kazao je na konferenciji za novinare u srijedu Damir Kajin, koji je govorio o problemu turistickog zemljišta.

IDS-ovci, naime, smatraju da je u tijeku, kako kažu, opasan proces otimanja zemljišta na koja su uknjiženi istarski gradovi i opcine, a koji provodi država putem Državnog odvjetništva.

- Svakoj velikoj turistickoj kuci u Istri država je u zadnjih 15 godina po osnovi turistickog zemljišta poklonila najmanje 50 milijuna eura. Umjesto da ih liši vlasništva, država se ukljucuje u sporove s lokalnom samoupravom, cime ce omoguciti barem još dvije sezone besplatno korištenje stotina hektara zemljišta, smatra Kajin.

Slicno mišljenje iznio je i Marin Grgeta, IDS-ov županijski vijecnik te procelnik u Opcini Vrsar. Kazao je da situaciju u kojoj država osporava vlasništvo gradovima i opcinama nad zemljištem na koje su se legalno knjižili ne može drugacije nazvati nego ludošcu ili kriminalom.

Pojasnio je da je Vrsar zaprimio zahtjev Državnog odvjetništva da mirnim putem riješi spor i odrekne se zemljišta. "Opcina na to nece pristati buduci da je legalno uknjižila svoje vlasništvo", kazao je Grgeta.

Po njemu je zanimljivo da se država poziva na iste stvari na koje je i poduzece Maistra navodilo u svojoj tužbi protiv Opcine, a koju je na koncu dobio Vrsar. Smatra da se iz toga vidi jasna povezanost krupnog kapitala i politike na vlasti. Izrazio je sumnju i da je, kako ju je nazvao, akcija DORH-a pokrenuta na poticaj biznismena.

Grgeta se dotaknuo i Plinija Cuccurina, za kojeg je rekao da je jedan od glavnih aktera u sporu Maistre i Vrsara, gdje zastupa privatni interes nauštrb javnog, a pritom na Županijskoj skupštini "cjepidlaci oko Brijuni rivijere". Rekao je i da bi Vrsar godišnje od najma zemljišta, koje sada besplatno koristi Maistra, trebao ubirati šest milijuna kuna.

Povezanost državnih struktura s krupnim kapitalom vidljiva je, po njemu, i na primjeru bivših celnika HFP-a (nije ih imenovao, op. a.) koji, tvrdi Grgeta, sjede u Nadzornom odboru tvrtke Mon Perin, ciji je predsjednik Cuccurin.

Predsjednik rovinjskog IDS-a Milan Mihovilovic kazao je da su opcine i gradovi zapravo bili dužni knjižiti se na zemljište koje nije ušlo u privatizaciju, a nalazilo se na njihovom podrucju. To je ucinio i Grad Rovinj da bi ih zatim Maistra tužila. Mihovilovic tvrdi da je time to poduzece blokiralo razvoj grada jer se sa zemljištem ne može ciniti ništa do okoncanja spora koji traje od 2001. godine.


Kajin: Slucaj Dajle je iskorišten za napad na Bozanica

- Ni jednima ni drugima ne bih dao ništa, porucio je Kajin u svom komentaru o sporu porecke i pulske biskupije i talijanskih benediktinaca oko vlasništva nad zemljištem u Dajli. Pojasnio je da im zemljište ne bi vratio zbog lakomosti, zbog toga što "razmišljaju prije svega o sebi i svojim materijalnim interesima". Napomenuo je da imanje za koje je Crkva tražila povrat vrijedi više od 100 milijuna eura.

Kazao je i da se slucaj "Dajla" koristi za napad na kardinala Josipa Bozanica, što je, po njemu, vidljivo na primjeru neodlaska državnih dužnosnika na Veliku Gospu u Mariju Bistricu, gdje je misu služio Bozanic, vec na Trsat.

- Ni Tito se nije tako miješao u crkvene odnose kao HDZ iako je i sama lakomost popova dovela do toga da su si u 15 dana napravili više štete nego što su im je ucinili komunisti u 50 godina, kazao je Kajin i upozorio da Hrvatska ima obvezu namiriti 5.236 osoba koje su nakon Drugog svjetskog rata dobile otpust iz jugoslavenskog državljanstva. Rekao je da na tome inzistira SAD zbog rješavanja imovine izbjeglim Židovima.


Podijeli: Facebook Twiter