Svakom Istraninu 20 eura iz fondova EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska županija medu najuspješnijima je u zemlji u odnosu na financijska sredstva koja je povukla iz pretpristupnih fondova Europske unije, pokazuje najnovije istraživanje Instituta za medunarodne odnose. Po tom istraživanju, do kraja 2010. godine Istarska županija dobila je 4 milijuna i 64.884 eura bespovratnih darovnica iz EU-a, po cemu je na cetvrtom mjestu u Hrvatskoj, nakon Grada Zagreba, Medimurske i Osjecko-baranjske županije.

Svaki stanovnik Istre dobio je, u prosjeku, 19,7 eura "pomoci" kroz razne projekte koje sufinancira EU, što je manje od, primjerice, Medimuraca, koji su "zaradili" 46,9 eura po glavi stanovnika, ali znatno više od stanovnika Zagrebacke županije, kojima iz eurofondova dopada tek po 3,8 eura.

Još bolje rezultate Istra pokazuje u statistici o sredstvima koja je ugovorila odredena županija, odnosno njezine institucije. Istarska županija ugovorila je darovnica u visini od dva milijuna i 857.052 eura, odnosno sedamdeset posto sredstava koje je Istra dobila iz pretpristupnih fondova EU-a. Po stanovniku, Županija je ugovorila 13,8 eura, što je najviše u zemlji. Drugoplasiranim Medimurcima županijska vlast ugovorila je tek 7,8 eura po glavi, dok je u Gradu Zagrebu lokalna vlast priskrbila tek 0,1 euro EU novca za svakog stanovnika.

Najbolje rezultate u pogledu rezultata županijskih institucija bilježi Istarska županija, navodi se u istraživanju Instituta za medunarodne odnose. Ona zauzima prvo mjesto po sva tri pokazatelja. S 2,9 milijuna eura vrijednosti ugovorenih darovnica i s udjelom od cak 70,3 posto medu ukupno ugovorenim darovnicama institucija i organizacija s podrucja županije, Istra se zasad nalazi ispred svih ostalih županijskih uprava.

Na razini cijele Hrvatske, istraživanje pokazuje da su rezultati u pogledu iskorištenosti sredstava EU-a još uvijek prilicno skromni. Od 2005. do 2010. godine županijska uprava i institucije pod kontrolom županije ugovorile su oko 8,5 milijuna eura vrijednosti darovnica iz pretpristupnih fondova, što predstavlja oko 16 posto od ukupno ugovorenih sredstava na natjecajima na kojima su županije mogle sudjelovati.

Najviše ugovorenih sredstava ostvarile su jedinice lokalne samouprave, ciji udjel zajedno s javnim ustanovama i poduzecima pod njihovom kontrolom iznosi oko 40 posto, slijede obrazovne i znanstvene institucije s 21 posto, a na trecem su mjestu županijske institucije. Cetvrte su pak organizacije civilnog društva s udjelom od 12 posto. Na posljednjem mjestu su javne ustanove i poduzeca ciji je osnivac središnja država, s udjelom od 11 posto.


Podijeli: Facebook Twiter