Svakom građaninu mjesečno 250 eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Temeljni osobni dohodak mora postati temeljno ljudsko pravo i mora omogućiti da život nijednog hrvatskog građanina 21. stoljeća ne bude ugrožen, kažu inicijatori te ideje. Objašnjavaju da pored tolikih tehnoloških postignuća nitko ne smije biti gladan, žedan, bez krova nad glavom, bez sredstava za zadovoljenje najosnovnijih životnih potreba, bez nade i pun straha za budućnost sebe i obitelji.

Brojnim potpisima građani Hrvatske dali su neočekivano veliku podršku ovakvoj inicijativi koju su pokrenuli europski aktivisti. Višnja Željeznjak, Varaždinka koja danas živi i radi u Rijeci, u kolovozu ove godine postala je hrvatska koordinatorica Europske građanske inicijative za temeljni dohodak.

- Koja je procedura nakon što se prikupi milijun potpisa?

- Tada će Europska komisija pozvati organizatore inicijative o temeljnom dohotku da tu svoju ideju objasne Europskom parlamentu. Potom je obveza Europske komisije da razmotri cijelu ovu ideju, te da napiše svoje službeno očitovanje. Ako očitovanje bude pozitivno, onda se inicijativa šalje Europskom parlamentu kao legislativni prijedlog da se, jasno, pretvori u zakon.

- Kad bi temeljni dohodak mogao zaživjeti u ovoj našoj Hrvatskoj?

- Proći ĆE dotad još najmanje deset godina. Naime, riječ je o korjenitim promjenama za koje treba neko vrijeme. Prije svega potrebno je promijeniti stav društva prema ovakvim idejama. S obzirom na to da su, recimo, za mirovinsku reformu trebale godine i godine, tako ni za temeljni dohodak ne možemo biti naivni i očekivati da će on zaživjeti preko noći.

- Ali otkud našoj napaćenoj državi novac da svakom svom građaninu isplati 250 eura?

- Projekcije govore da bi državi trebalo 97 milijarda kuna godišnje, što je blizu visine trenutnog hrvatskog proračuna. Dakle, posve je očigledno da ova država danas niti nema novca za jednu ovakvu inicijativu. Međutim, Hrvatska se ionako mora pokrenuti, moramo početi stvarati nove vrijednosti i smanjivati javnu potrošnju.

- Je li, dakle, temeljni osobni dohodak utopija?

- Da, neki će reći da je utopijska, ali za nas nije. Štoviše, ona je realna. Podsjećam da je ideja o mirovini za sve još samo prije sto godina bila za neke također utopijska. Naime, u Austro-Ugarskoj pravo na mirovinu imali su samo državni namještenici. Danas nam je normalno da svi oni koji rade imaju penziju. Mi smatramo, i postoje ekonomske studije koje to podržavaju, da se ideja temeljnog dohotka može obistiniti. (S. BRAJČIĆ/NL)

CIJELI RAZGOVOR U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter