Svakom drugom poduzetniku veći račun za struju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo svaki drugi poduzetnik u Hrvatskoj, njih oko sto tisuća, dobivat će račune s višim cijenama struje ako je od 1. srpnja nastavi kupovati putem javne tvrtke HEP - Operator distribucijskog sustava.

Da bi izbjegli poskupljenje, takvi poduzetnici će od 1. srpnja morati sklopiti ugovor s nekom od tvrtki koje struju nude na tržištu, kao što su HEP Opskrba, GEN-I Zagreb, RWE Energija, Korlea, Nox Grupa, Hrvatski Telekom i slično. Za hrvatska kućanstva se nakon 1. srpnja ništa ne mijenja.

Iako tržište energijom u Hrvatskoj postoji već godinama, čak sto tisuća poduzetnika i dalje kupuje struju kod državnog opskrbljivača. Oni koriste javnu, zajamčenu uslugu od HEP-ODS-a, čije cijene ovise od Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA). Budući da je HERA promijenila tarifne stavke, zbog čega usluga HEP-ODS-a od ljeta mora poskupjeti, još u svibnju je počela žestoka utakmica među tvrtkama na tržištu. One poduzetnike zasipaju pismima u kojima ih nagovaraju da se prebace kod njih.

Međutim, kupce želi zadržati i državni HEP-ODS, kojeg je Vlada zadužila za pružanje zajamčene opskrbe električnom energijom svim poduzećima u zemlji, kao i kućanstvima. U tom poduzeću jučer su nam rekli da su pretjerane reklamne poruke opskrbljivača, koji tvrde da će poduzetnici nakon 1. srpnja, ako ne izaberu tvrtku na tržištu, morati u prva dva mjeseca plaćati 20 posto više cijene, a na računima za rujan čak 50 posto više iznose.

- Ako ostanu pri HEP-ODS-u, većina poduzetnika će u prva dva mjeseca plaćati gotovo iste, neznatno više, a ponekad i niže cijene. Nakon dva mjeseca iznos računa će većini porasti između 1,5 do 17,3 posto, rekao nam je Damir Karavidović, pomoćnik direktorice HEP-ODS Zagreb. Neki će proći jeftinije. Pekarnici koja koristi "crveni" niski napon, a dosad je plaćala ukupno 3.700 kuna, računi će u prva dva mjeseca biti gotovo 20 posto niži, a od rujna desetak posto niži, ako ostane na zajamčenoj opskrbi, tvrde u HEP-ODS-u.

Najveće poskupljenje od rujna mogli bi doživjeti velika trgovina (17,3 posto), mala trgovina (16,5), kiosk (14,9 posto), ljekarna (13), gostionica (4,2 posto), frizerski salon (1,5 posto), dok bi pekarnici račun pao za 8,6 posto, izračunali su u HEP-ODS-u na nekim karakterističnim primjerima poduzetnika. Iznose računa nije lako unaprijed odrediti, jer to ovisi o različitim tarifnim stavkama.

Ostaje nejasno zašto je 83.050 hrvatskih poduzetnika, unatoč liberalizaciji tržišta, nije napustilo državnog opskrbljivača. Neki su možda inertni i neinformirani o tome što im se nudi na tržištu.

Onima s malom potrošnjom struje često se prelazak na drugog operatora ne isplati. Neki ne vjeruju u održanje nižih cijena na tržištu, na dulji rok. Čak 15,9 tisuća poduzetnika, koji su već odabrali drugog operatora, vratili su se do početka lipnja HEP-ODS-u. Ti poduzetnici nisu mogli redovito plaćati račune za struju, a kad su im opskrbljivači raskinuli ugovore, vratili su se HEP-ODS-u koji svima jamči struju, ali malo skuplju.  (B. PODGORNIK/Novi list)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter