Svakog dana molim da mi prodaju Kaželu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gordijski cvor nerazriješenih odnosa u Kaželi izmedu Hrvatskog fonda za privatizaciju, Arenaturista i Tehno ekologije ovog je tjedna pokušao otpetljati vlasnik potonje tvrtke ponudivši pulskom hotelijeru da kupi njegovu tvrtku za 44 milijuna kuna. Istovremeno je dao Arenaturistu ponudu da kupi njihove objekte u Kaželi za jednak iznos, ali umanjen za ostvarene investicije na tim objektima.

Dok u Arenaturistu razmatraju dobivenu ponudu, razgovarali smo s Fabiom Biasuzzijem, koji je zajedno s bratom blizancem Mauriziom putem talijanske tvrtke Biasuzzi vlasnik Tehno ekologije i Industrial projectsa, firmi koje upravljaju kampovima Kažela u Medulinu i Bi Village u Valbandonu.

On je prije godinu i pol, nakon smrti oca Giuseppea, preuzeo poslove u istarskim kampovima. No, zatekla ga je gorka cinjenica da je lani HFP raskinuo s njima ugovor o najmu Kažele, a temeljem toga im je krajem godine Ministarstvo turizma oduzelo pravo obavljanja ugostiteljske djelatnosti u tom kampu. Sve to nije sprijecilo korisnika kampa da ga otvori 1. travnja i ugosti prve turiste.

- Otvarajuci kamp bez dozvole dali ste Državnom inspektoratu povod da vas novcano kazni, otjera turiste i prisilno zatvori kamp.


- Mislim da nisam jedini u Hrvatskoj. Stoga se pitam, ako trebaju doci do mene, dolaze li zato što sam Talijan?! Ako zatvore Kaželu, Arenaturist ce izgubiti 90 tisuca gostiju u svojim objektima u tom kampu, a mi 210 tisuca koji su smješteni na zemljištu HFP-a. Opcina ce takoder mnogo izgubiti. Spremni smo ulagati na podrucju opcine Medulin, u Kaželu. U opcini Fažana smo napravili nešto lijepo, u opcini Medulin smo napravili što smo mogli, makar smo napravili i nešto više, iako bez dozvole.

Sada bi bilo najlakše uzeti sve ono što je "posadio" moj pokojni otac i vratiti to u Italiju. I to je pitanje koje si postavljamo. Jer, ako je to ono što od nas žele Hrvati, a pod Hrvatima mislim na pucanstvo, predstavnike Opcine i Ministarstva turizma, mislim na sve, trebamo li prijeci preko toga? Ako nam žele dopustiti da radimo - pristajemo. No, prodati našu tvrtku, to bi znacilo zaboraviti sve što je napravio moj otac koji je proteklih 20 godina posvetio turizmu. On nas je napustio, i što sada, da nakon dvije godine sve prodamo? Ne živi se samo od novca. Došli smo u Hrvatsku da bismo ostali, a ne samo uzeli dobit ili vrijedne nekretnine i otišli. Ne želimo to raditi i nadamo se da nas nece primorati da to ucinimo.

- Ipak ste ponudili Arenaturistu da vas isplati s 44 milijuna kuna i time preuzme vašu tvrtku. No, istovremeno ste im ponudili da kupite njihove objekte u Kaželi.

- Vezano za ponudu koju sam dao Arenaturistu, molim svakog dana da mi prodaju Kaželu. Poslije ce biti i problema s fondom, a ja želim ostati ovdje. Lijep je krajolik, dobro se jede i gotovo je stalno lijepo vrijeme. Kad smo ušli u Kaželu prije 12 godina, imali smo 60-70 tisuca gostiju i - miševe u apartmanima. Danas je ipak vidljiva razlika. Nije tocno ono što govore o Biasuzzima da nismo platili dugove. Placali smo najam HFP-u, a to što su oni trebali ili ne dati nekakav novac Arenaturistu za korištenje kampa nije naš problem. Pocetkom prošle godine išli smo u HFP pitati kome moramo platiti najam kampa. Rekli su nam da nam trenutno ne mogu dati odgovor. (Razgovarao Paulo GREGOROVIC)

INTEGRALNI INTERVJU S FABIOM BIASUZZIJEM MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter