Svakog četvrtka predavanja u Svetim srcima

S otvorenja izložbe u Svetim srcima (M. ANGELINI)
S otvorenja izložbe u Svetim srcima (M. ANGELINI)

Do 15. studenog posjetitelji muzejsko-galerijskog prostora Sveta srca mogu razgledati izložbu "Istra, lav i orao" te osjetiti dašak vremena od 14. do 18. stoljeća, kad je Istra bila podijeljena između Mletačke Republike i Kuće Austrije, snažnih vladara koji su ostavili neizbrisiv trag na ovdašnji život.

Upravo u sklopu spomenute izložbe, listopad i studeni donose brojna znanstveno-popularna predavanja na temu "Istra u novom vijeku" koja će se održavati svakog četvrtka u Svetim srcima.

Prvo predavanje na programu danas, 22. listopada, u 10 sati.

Dr. Robert Kurelić sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli izložit će temu "Austrija i Venecija na početku novoga vijeka: usporedni prikaz", a u 10.30 sati dr. Ivan  Jurković, s istoga sveučilišta održat će predavanje "Istra - useljenički prostor (16.-17. st.)". Slijedi u 11.20 izlaganje Markusa Leidecka iz Državnog arhiva u Pazinu "Bune podanika u Austrijskoj Istri i njihov odraz u arhivskom gradivu" te, naposljetku, mr. Josipa Višnjića iz Hrvatskog restauratorskog zavoda "Arheološki kontekst istarskih kaštela".

Sudjelovanje na predavanjima besplatno je za posjetitelje, a ujedno je moguće besplatno pogledati izložbu. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter