Svakodnevno druženje za bogatije umirovljeničke dane

Čitaonica Kluba umirovljenika obilježila je desetu godišnjicu rada (B. P.)
Čitaonica Kluba umirovljenika obilježila je desetu godišnjicu rada (B. P.)

Čitaonica Kluba umirovljenika Pula obilježila je u srijedu svečanim programom, uz glazbene gošće Vesnu Nežić Ružić, Natašu Dragun na flauti i Anicu Franjul na klavijaturama, desetu godišnjicu svog uspješnog rada. Kako je u uvodu navela ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović, riječ je o jedinstvenom, svojevrsnom književnom klubu u Hrvatskoj za žitelje treće životne dobi.

Pročitano pola milijuna novina

- Ovo je mjesto gdje se naši umirovljenici dolaze družiti, čitati novine, sudjeluju u raznim radionicama i slušaju zanimljiva predavanja, navela je Načinović i zahvalila svima koji dolaze u nju, bilo kao članovi, bilo kao predavači, voditelji radionica, glazbenici ili književnici.

Kako je navela, otkako je Čitaonica otvorena, kroz nju je prošlo čak 2.800 članova, a njih 750 je u godini na izmaku obnovilo svoje članstvo. Čitaonica je u deset godina zabilježila više od 450 tisuća posjeta, a pročitano je nevjerojatnih pola milijuna novina!

Čestitke na rođendanu Čitaonici i njenim članovima uputile su i dogradonačelnica Elena Puh Belci koja je navela da je Grad kao osnivač vrlo ponosan na njen rad i kako je ona zasigurno opravdala svoje postojanje, dok je u ime Istarske županije čestitke uputila pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić-Živolić.

Zabavni umirovljenički dani

Inače, Čitaonica Kluba umirovljenika Pula otvorena je u prosincu 2006. godine u prostoru bivše Gradske knjižnice i čitaonice Pula, u samome središtu grada, s ciljem pružanja novog oblika provođenja slobodnog vremena osobama treće životne dobi.

U ugodno uređenom prostoru Čitaonice nalazi se 80 sjedećih mjesta gdje je umirovljenicima omogućeno čitanje novina, pohađanje kreativnih radionica, priprema kulturno-zabavnih programa, informatičko opismenjivanje i stjecanje drugih vještina, informiranje o socijalnim i o pravima iz mirovinskog osiguranja, edukacije o zdravom i kvalitetnom starenju, samoorganiziranje za pružanje potpore drugim članovima zajednice i drugi sadržaji prema interesima članova.

U proteklom desetljeću u Čitaonici su tako održani brojni programi - kreativne radionice, šahovski turniri, predavanja u organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske - Podružnica Pula, izložbe, filatelističke izložbe, poetsko-glazbene večeri, probe pjevačkog zbora "Zlatne godine", tečajevi engleskog jezika, digitalne fotografije, ali i brojne druge aktivnosti te je na taj način pulskim umirovljenicima omogućeno da, uz svakodnevno druženje, obogate svoje umirovljeničke dane. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter