Svakodnevnim vježbanjem do forme - i umora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američko istraživanje pokazuje da ležerniji pristup vježbanju umjesto gotovo svakodnevnog odlaska u teretanu ili na druge vrste vježbanja može imati bolje učinke na zdravlje, prenosi New York Times.

Za potrebe istraživanja, objavljenog u časopisu Exercise & Science in Sports & Medicine, znanstvenici sa sveučilišta Alabama i Birmingham okupili su 72 starije žene koje nisu prije toga vježbale i podijelili ih u nekoliko skupina koje su se razlikovale po vrsti i učestalosti vježbanja.

Jedna je skupina dva puta tjedno dizala utege ili izvodila vježbe izdržljivosti poput trčanja i vožnje biciklom, druga četiri puta tjedno, a treća šest puta tjedno.

Tijekom četiri mjeseca intenzitet vježbanja povećavao se u sve četiri skupine sve dok žene nisu prosječno dnevno po 40 minuta trčale ili dizale utege.

Praćena je razina citokina u krvi koji je povezan s razinom stresa, a koji pokazuje izlaže li se tijelo pretjeranim fizičkim naporima.

Do kraja istraživanja sve su žene imale podjednako bolju formu i podjednako izgubile na težini. No zanimljivo je da su skupine koje su vježbale dva ili četiri puta tjedno bile odmornije i snažnije nego žene iz skupina koja je vježbala šest puta tjedno, koje su se u prosjeku osjećale iscrpljenije i umornije za svakodnevne aktivnosti. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter