Svako treće dijete u Siriji zna samo za rat i strah

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svako treće dijete iz Sirije u svome životu ne zna ni za što drugo osim za rat, strah i progonstvo. Gotovo dva i pol milijuna djece živi u izbjeglištvu. Mnoga djeca su stradala, a mnoga postala vojnici, ponekad u dobi od samo sedam godina. Sve su to posljedice rata u Siriji, na koje je, pet godina nakon početka sukoba, ovoga tjedna upozorio UNICEF u posebnom izvješću »Nije mjesto za djecu«.

UNICEF podsjeća da su životi sirijske djece koja su mlađa od pet godina – što znači da su rođena nakon početka rata – obilježeni jedino tim sukobom, a riječ je o, prema procjenama UNICEF-a, oko 3,7 milijuna djece. Većina njih nalazi se u Siriji, dok je jedan dio u izbjeglištvu, uglavnom u susjednim državama. Petogodišnji rat uzrokovao je i odlazak 2,4 milijuna djece u izbjeglištvo, navodi UNICEF, dok je više od 300 tisuća njih u izbjeglištvu i rođeno.

UN-ova agencija ističe da je ključno osigurati pomoć i ostvarivanje prava svakog djeteta na čiji je život utjecao sukob »ako želimo izbjeći gubitak cijele jedne generacije i desetljeća razvojnog napretka«. Djeca koja su proživjela pet godina rata »nikad neće poznavati Siriju kakve se sjećaju njihovi roditelji« – jer su bombe razorile učionice, zdravstvene centre i parkove; ulice na kojima bi se trebali igrati, blokirane su vojnim kontrolnim točkama ili prepune eksplozivnih ostataka rata; tisuće škola i bolnica je zatvoreno.

Siromaštvo

Posebnu zabrinutost izaziva trend sve češćeg novačenja djece, nerijetko u sve ranijoj dobi. Na početku sukoba većina unovačene djece bili su dječaci u dobi od 15 do 17 godina, koje su sukobljene strane koristile uglavnom izvan prvih linija bojišnica. No, kako se sukob nastavljao, i to se mijenjalo. Sada UNICEF upozorava da se novači više djece te da ih sukobljene strane potiču da se uključe u rat nudeći im darove i »plaće« u iznosu do 400 dolara na mjesec. Često je riječ i o puno mlađoj djeci, pa čak i u dobi od svega sedam godina, a više od polovice potvrđenih slučajeva novačenja u prošloj godini, navodi UNICEF, bila su djeca mlađa od 15 godina.

Petogodišnji sukob uzrokovao je i druge vrste dramatičnih posljedica za živote djece. UNICEF procjenjuje da gotovo sedam milijuna djece unutar Sirije živi u siromaštvu, kao i većina odraslih. Stanje u izbjegličkim zajednicama nije puno bolje: siromašna su gotovo sva djeca koja su u izbjeglištvu. Dugoročne negativne posljedice na djecu ostavit će i nedostatak obrazovanja te nemogućnost da uopće dobiju priliku za školovanje. Prema podacima što ih u izvješću iznosi UN-ova agencija, šest tisuća škola u Siriji više se ne može koristiti, a lani je zabilježeno 40 napada na škole. Procjenjuje se da ukupno oko 2,8 milijuna djece nema pristup obrazovanju, od čega je većina, oko 2,1 milijun, u samoj Siriji.

Rizična putovanja

Na tragične posljedice sirijskog sukoba, ali i izbjegličke krize općenito, upozoravaju i druge međunarodne organizacije. Još prije mjesec dana Međunarodna organizacija za migracije (IOM), u suradnji s UN-ovim agencijama, UNICEF-om i UNHCR-om, pozvala je na bolju zaštitu migranata i izbjeglica koji se upuštaju u često vrlo opasna putovanja preko mora, kako bi stigli do Europe. Prema njihovim procjenama, oko jedne trećine onih koji su brodicama nastojali prijeći Egejsko more i doploviti do grčkih otoka bila su djeca. Na tom putu i odrasli i djeca često stradavaju.

Spomenute organizacije u veljači su stoga upozorile da djeca sada čine oko 36 posto onih koji kreću na rizično putovanje, pa je u skladu s time povećana i opasnost da nastradaju u pokušaju prelaska Egejskog mora. Prema podacima IOM-a, od početka godine do sredine ožujka u Grčku je morskim putem stiglo više od 143 tisuća ljudi, a pritom su smrtno stradale 354 osobe. IOM u tom priopćenju ne navodi koliko je bilo smrtnih slučajeva djece, no europski mediji samo su u posljednjih nekoliko tjedana izvijestili o dvije velike tragedije. Jedna od njih dogodila se netom nakon još jednog izvanrednog sastanka europskih lidera oko izbjegličke krize – tada se u pokušaju prelaska Egejskog mora utopilo petero Afganistanaca, među kojima je bilo dvoje djece i šestomjesečna beba. (Irena FRLAN GAŠPAROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter