Svako drugo kucanstvo živi od danas do sutra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Preko 700 tisuca kucanstava u Hrvatskoj živi od danas do sutra, odnosno ima problema s podmirivanjem osnovnih troškova života.

S obzirom na to da, prema posljednjim podacima o stanovništvu, prosjecno domace kucanstvo ima tri clana, moglo bi se reci da 2,1 milijun gradana Hrvatske ne planira buducnost jer im trenutne životne okolnosti taj luksuz ne dopuštaju.

Broj kucanstava koja se susrecu sa svakodnevnim problemom preživljavanja proizlazi iz ankete što ju je u kasno proljece proveo Eurobarometar.

Ona je pokazala da gotovo svako drugo kucanstvo život planira dan po dan. Buduci da je prema zadnjim podacima u Hrvatskoj nešto više od 1,47 milijuna kucanstava, iz toga proizlazi da ih preko 700 tisuca ima financijskih problema.

Prosjecna neto placa na državnoj razini iznosi 5.498 kuna pa je tako je za nešto više od 1,2 tisuce kuna niža od troškova potrošacke košarice, odnosno pokriva oko 80 posto minimalnih mjesecnih troškova. Od nešto iznad 1,4 milijuna zaposlenih u zemlji, njih preko 736 tisuca zaradi placu nižu od državnog prosjeka.

I dok svaki drugi radnik prima placu nižu od državnog prosjeka, moglo bi se reci i da je svakom osmom radniku zbog ovrhe blokirana. Naime, prema podacima Fine, trenutno je blokirano 165 tisuca racuna gradana, 15 tisuca više nego u lipnju.

Od pocetka godine, kada je Fina preuzela posao provodenja ovrha, raste broj gradana s blokadom racuna zbog prisilne naplate dugovanja. S obzirom na broj nezaposlenih i loša predvidanja o rastu gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj, broj blokada i dalje bi mogao rasti.

Naime, analiticari su poprilicno složni u tvrdnji da se znacajniji pomaci u padu nezaposlenosti ne mogu ocekivati prije kraja iduce godine. No, niti to nije garancija da ce se povecati broj aktivnog stanovništva. Naime, od 3,7 milijuna radno sposobnih stanovnika neaktivno ih je preko dva milijuna.


Podijeli: Facebook Twiter