Svako 5. dijete dobilo zahtjev seksualne prirode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Dana sigurnijeg interneta 2014. u Policijskoj upravi istarskoj održana je konferencija za novinare čiji je osnovni cilj bio podsjetiti javnost koliko djeca i tinejdžeri nisu svjesni rizika internet komunikacije. Sloboda koju pruža internet i nepostojanje efikasnog načina kontrole, ostavlja ogromne mogućnost zlouporabe, istaknula je pritom policijska službenica policijska službenica Odjela prevencije Vesna Lončar-Brnadić.

Istaknula je stoga da je PU istarska krenula s programom prevencije te da su već poslali dopise svim školama u županiji s pozivom da sudjeluju u predavanjima koji će se održati za učenike i za njihove roditelje. Predavanja će se idućih dana održavati i u dječjim domovima. Ciljana skupina su djeca u dobi od deset do 15 godina, a podučavat će ih se o eventualnim opasnostima koje vrebaju iza ekrana, mogućnostima prijave i kako se zaštititi te o čemu valja voditi računa kada su on-line.

U sklopu te prevencije iz PU istarske su tiskali letke za učenike i roditelje kojima se upozorava na rizik komunikacije na internetu, podučava što se može učiniti u slučaju sumnje na kazneno djelo i što treba ili ne treba učiniti.

Primjerice, napomenula je Lončar -Brnadić, nikako se ne bi trebali brisati profili ili SMS/MMS poruke počinitelja jer policiji takvi podaci puno znače u potrazi za počiniteljem. Također, iz PU istarske su pozvali sve one koji imaju bilo kakva saznanja, sumnje ili su se susreli s bilo kojim oblikom zlostavljanja ili iskorištavanja preko interneta da iskoriste policijsku aplikaciju "Red button" na koja se nalazi na svim policijskim web stranicama.

- Pretpostavlja se da je jedno od petero djece u svijetu koje koristi internet primilo neželjeni prijedlog ili zahtjev seksualne prirode, istaknula je pak policijska službenica iz Odjela maloljetničke delikvencije Vedrana Milovan i kazala da je kontrola roditelja stoga ključna.

Dodala je da počinitelji pronalaze potencijalne žrtve preko različitih internet chatova, chatova mobilnih mreža, a ponude ili zahtjeve seksualne prirode djeca dobivaju najčešće preko korištenja aplikacija za izravnu razmjenu elektroničke pošte, profila na društvenim mrežama ili prilikom igranja igrica.

- Važno je da roditelji povremeno provjere "history" na računalu te pogledaju na koje stranice dijete odlazi te da ga nikada ne ostavljaju bez nadzora dok 'surfa' internetom, naglasila je Milovan.

Dotakla se također i činjenice da djeca osim što mogu postati žrtve, često znaju biti i nasilnici i zlostavljači koji putem interneta vrijeđaju, omalovažavaju i izruguju se drugim učenicima, a znaju slati uvredljive SMS-ove ili video uratke s uvredljivim sadržajem i objaviti to na internetu. 

- Znakovito je da djeca i mladi često nisu upoznati s obilježjima takvih kaznenog djela pa to ne prijavljuju ili te probleme rješavaju međusobno, kaže Milovan i dodaje da je i u tom smislu potrebna edukacija i prevencija. (N. SOFTIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter