Svako 4. dijete ima problema s vidom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Strucnjaci Sveucilišta Medicinskog fakulteta Keck iz Južne Kalifornije otkrili su poražavajucu situaciju s djecjim vidom nakon što su pregledali gotovo 10.000 mališana starih izmedu šest mjeseci i šest godina. Ustanovili su kako je cetiri posto mališana kratkovidno, a 21 posto je dalekovidno. Cak je deset posto djece imalo grešku u zaobljenosti rožnice, što je uzrokovalo astigmatizam (poteškoca fokusiranja koja vodi zamucenom vidu).

Osim ovih lakših poteškoca s vidom, zvanim refraktivnim anomalijama, americki su istraživaci ustanovili i veci broj ozbiljnijih slucajeva: dva posto mališana imalo je strabizam (nepravilno centriranje, odnosno bježanje oka), oko pet posto malih ispitanika bilo je slabovidno (pojava oslabljenog vida na oku, a da se pritom na oku ne mogu vidjeti nikakve patološke promjene). Obje ove poteškoce mogu dovesti do trajnog gubitka vida ako se ne tretiraju rano u djetinjstvu.

Strucnjaci su takoder uspjeli identificirati nekoliko bitnih faktora rizika za probleme s vidom, koji ukljucuju izloženost dimu i nedovoljan pristup zdravstvenom osiguranju.

Studija objavljena u casopisu Ophtalmology pokazala je kako djeca mogu prerasti kratkovidnost i astigmatizam, ali ne i dalekovidnost. Strucnjaci upozoravaju na bitnost ranog okulistickog pregleda mališana, kojim se mogu otkriti poteškoce s vidom te tako pravodobno reagirati.

Ordinacija.hr


Podijeli: Facebook Twiter