Svaki vlasnik koji sacuva radna mjesta je dobar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samo šest dana nakon objave natjecaja o prodaji dionica hrvatskih brodogradilišta pocele su stizati informacije o potencijalnim ulagacima. Istovremeno se nastavlja rasprava o buducnosti djelatnosti s 11.000 zaposlenih. Nakon jucerašnje još jedne potvrde o zainteresiranosti poduzetnika Danka Koncara za ulaganje u hrvatsku brodogradnju zanimalo nas je mišljenje predstavnika sindikata u Uljaniku. Oba sindikata vec su u nekoliko navrata isticala osnovni interes radnika koje predstavljaju, a to je ocuvanje radnih mjesta.

- Opcenito govoreci, za nas je svaki ulagac jednako vrijedan ukoliko prihvaca naš osnovni uvjet, a to je opstanak radnih mjesta i djelatnosti. Bio to Danko Koncar ili netko drugi, naš uvjet je da novi vlasnik sjedne sa sindikatima i dogovori socijalni sporazum. Koncar nije novost, on je vec odavno iskazivao interes za kupovinu hrvatskih brodogradilišta. Otkup dokumentacije, medutim, ne znaci da ce se upustiti i u kupovinu, vec se ocito želi prije svega upoznati s poslovanjem poduzeca. Poznato je da je Koncar suvlasnik i u Uljanik Plovidbi, izjavio je Rajko Kutlaca, glavni povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u Uljaniku.

- Povjerenstvo koje odlucuje o izboru ponudaca, a u njemu su clanovi i sindikalisti, sigurno nece prihvatiti ponude kao što je ona Slobodana Ljubicica. Njegova je namjera ugasiti Brodotrogir nakon dvije godine, dodaje ?ino Šverko, glavni koordinator Sindikata metalaca u Uljaniku. Sindikati nece prihvatiti one koji nece nastaviti djelatnost brodogradnje, smatra on. Nada se da ce clanovi povjerenstva dovršiti posao i regulirati sve ono što su se dogovorili u Ministarstvu gospodarstva. Prije svega to se odnosi na radnicko dionicarstvo. Šverko pozdravlja mogucnost osnivanja konzorcija domacih tvrtki za otkup dionica Uljanika. Na taj nacin niti jedan pojedinacni vlasnik nece biti vecinski.

U cijelom procesu privatizacije javnosti zasad nije poznata jedna bitna cinjenica - hoce li se svježi kapital koji donesu novi ulagaci usmjeriti u Uljanik, što je predlagala Uprava pulskog brodogradilišta, ili ce se novac sliti u državni proracun za krpanje rupa. Ulaganje u proizvodnju bio bi direktan impuls za razvoj konkurentnosti pulskih brodograditelja.


Podijeli: Facebook Twiter