Svaki treći učenik mlađi od 16 vani je nakon 23 sata

 Puli se godišnje zbog pijančevanja u policijsku postaju privede oko 30 maloljetnika (Arhiva)
Puli se godišnje zbog pijančevanja u policijsku postaju privede oko 30 maloljetnika (Arhiva)

Nacionalni projekt "Zdrav za 5", koji se od ove školske godine provodi u suradnji triju ministarstava - unutarnjih poslova, zdravlja te zaštite okoliša, bliži se završetku.

S ciljem preveniranja ovisnosti, a potom i podizanja svijesti o zaštiti okoliša, projektom je obuhvaćeno 12 tisuća učenika osmih razreda te prvih i drugih razreda srednjih škola. Pokušava se utjecati na njihove stavove o alkoholu, drogi i igrama na sreću.

Sve je započelo anketom kojom se snimila situacija, a potom su psiholozi Zavoda za javno zdravstvo održavali predavanja učenicima osmih razreda o štetnim učincima alkohola, s učenicima prvih razreda srednjih škola razgovarali su o učincima droga, a s onima iz drugih razreda o kockanju i klađenju.

Ovih dana predstavnici policije istarske su učenike upoznali sa zakonskim posljedicama konzumiranja ovih poroka. U Istri su predavanja održana u odabranim razredima 11 pulskih osnovnih i srednjih škola te jednoj rovinjskoj. Projekt bi trebao završiti zaključnom anketom među učenicima prije završetka školske godine.

Aleksandar Šerović iz Odjela prevencije Ureda načelnika PU istarske i jedan od troje koordinatora projekta "Zdrav za 5" u Istri  pulskim je tinejdžerima govorio o kazneno-pravnim posljedicama vezanim uz konzumaciju alkohola i droga. Veli da je većina rezistentnih kriminalaca svoje delikventno ponašanje oformila još u maloljetničkoj dobi, i to kao ovisnici o alkoholu ili drogama. Takvo ponašanje odrastanjem se produbilo.

Predavanja policije učenici su sa zanimanjem pratili. "Govorili smo im u kojim slučajevima postaju prekršajno i kazneno gonjeni, o tome kada se imena maloljetnika počinju pojavljivati po sudovima za mladež, kada se počinju primjenjivati sigurnosne i odgojne mjere, maloljetnički zatvor. Delikventno ponašanje, naime, počinje još u tinejdžerskoj dobi i kasnije prerasta u teške krađe i druga djela. Samo u Puli je pod utjecajem alkohola prošle godine uništen inventar u parkovima i na drugim gradskim površinama u vrijednosti od 1,4 milijuna kuna. Želimo takvo ponašanje svesti na najmanju moguću mjeru", veli Šerović.

Napominje da mladi do 16 godina moraju znati da će ih policija, zatekne li ih vani nakon 23 sati bez pratnje odrasle osobe, privesti u policijsku postaju. Obično se to dešava prilikom pijančevanja na javnim površinama, a radi se o djeci od 14 i 15 godina. Tada se u postaju pozivaju roditelji, koji, zaprepašteni, obično misle da im djeca spavaju kod prijatelja. Na koncu se obavještava i Centar za socijalnu skrb.

U Puli se godišnje zbog pijančevanja u policijsku postaju privede oko 30 maloljetnika, a zbog nedozvoljenog boravka vani nakon 23 sata bez pratnje odrasle osobe od 40 do 50 tinejdžera. (V. KAPELOTO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter